Chardonnay

INHOUD
Ontdek de chardonnay druif
Spreek je uit als: sjar-do-neh
Chardonnay is een van ‘s werelds meest geteelde en populaire variëteiten. Deze druif met groene schil wordt gebruikt om een breed scala aan witte en mousserende wijnen te maken, variërend van de voortreffelijk knapperige en minerale wijnen van Chablis tot de tropische smaken van warme klimaatwijnen uit gebieden zoals Marlborough, Nieuw-Zeeland. Het is een van de belangrijkste druiven die in Champagne worden gebruikt, maar zit ook veel in andere mousserende wijnen, zoals Crémant. Een echte allrounder! Het motto ‘’anything but chardonnay’’ vliegt je nog wel eens om de oren, maar ik durf te wedden dat er voor iedere witte wijnliefhebber een gepaste Chardonnay bestaat.
Chardonnay smaak & geuren

Gele appel

Ananas

Vanille

Boter
Gemiddelde zuurgraad
Als we chardonnay vergelijken met andere witte druiven zoals bijvoorbeeld een hele typerende sauvignon blanc, dan zijn er bij chardonnay geen overweldigende aroma’s te herkennen. Chardonnay is van zichzelf namelijk een neutrale druif. Chardonnay schikt zich enorm naar het terroir en heeft per herkomstgebied dus ook andere kenmerken.
Wijnen uit de koelere regio’s zoals Noord Frankrijk hebben vaak frisse smaken van appel, citrus en peer. Wijnen uit een warmer klimaat hebben meer prominente steenfruittonen van perzik, terwijl de chardonnay in nog warmere streken zelfs tropische aroma’s van mango en banaan kan geven. Het rijpen op eikenhouten vaten en de malolactische gisting voegt daar vanille en boter als secundaire aroma’s toe. Ook hazelnoten en amandelen zijn aroma’s die regelmatig in chardonnay wijnen te herleiden zijn.
Wijnen uit de koelere regio’s zoals Noord Frankrijk hebben vaak frisse smaken van appel, citrus en peer. Wijnen uit een warmer klimaat hebben meer prominente steenfruittonen van perzik, terwijl de chardonnay in nog warmere streken zelfs tropische aroma’s van mango en banaan kan geven. Het rijpen op eikenhouten vaten en de malolactische gisting voegt daar vanille en boter als secundaire aroma’s toe. Ook hazelnoten en amandelen zijn aroma’s die regelmatig in chardonnay wijnen te herleiden zijn.
Fun fact
Het vettige en rijke karakter van sommige chardonnays is de reden dat sommige wijnliefhebbers deze druif vreselijk vinden. Het komt niet alleen voortuit de houtrijping, maar ook de malolactische gisting speelt een grote rol. Het verzacht de zuurgraad van de wijn waardoor het een zachter, romiger mondgevoel krijgt. Ben je daar nou juist géén liefhebber van? Dan kun je waarschijnlijk wel je hart ophalen bij een strakke mineralige Chablis.
Welke regio’s zijn beroemd om de chardonnay wijnen?
Chardonnay is een erg populaire druif onder wijnmakers, zowel in de klassieke als nieuwe wijnwereld. De druif kan zich goed aanpassen in verschillende klimaatzones. Het is een echte terroir druif. Chardonnay is dé sterspeler voor witte wijnen in de Bourgogne, zowel in het noordelijk gelegen Chablis (weinig houtgebruik) als in de zuidelijkere delen zoals Maconnais. Daarnaast staat chardonnay ook veel aangeplant in nieuwe wereld gebieden zoals Napa Valley, Mendoza en Stellenbosch.
- Frankrijk – Bourgogne & Champagne
- Zuid-Afrika - Hemel-en-Aarde vallei
- Argentinië - Mendoza
- Verenigde Staten - Napa Valley

Wat eet je bij chardonnay?

Gerookte zalm

Kip & Gevogelte

Romige kazen

Truffels
Het is niet zo gek dat dat chardonnay wijnen gecombineerd kunnen worden met een enorm scala aan gerechten, als je inziet hoeveel verschillende wijnstijlen er vandaan komen. Een klassieke combinatie is die met wit vlees zoals gebraden kip of kalkoen. Dan is een klassieke Bourgogne chardonnay tijdens kerst je to-go-to friend. De houtgerijpte varianten vormen ook een prachtige aanvulling bij gerookte vis van zalm tot makreel, terwijl fruits-de-mer veel beter gecombineerd kunnen worden met niet-houtgerijpte chardonnay. Oudere, gerijpte chardonnay wijnen passen goed bij aardse gerechten met bijvoorbeeld paddenstoelen en truffel, maar ook met romige kazen.

WIL JE meer genieten van wijn?
Bekijk onze online wijncursussen
Maak kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn bij gerechten en geniet nog meer van wijn. Je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt studeren op jouw eigen tempo. Nieuwsgierig naar onze online wijncursussen?