Blogs

Lees én leer meer over wijn zodat je er nog meer van kunt genieten en je wijnkennis te verbeteren. Naast theorie en praktische tips vind je in deze blogs ook reisverslagen en wijn spijs tips. Veel leesplezier!

Als je in een restaurant een fles wijn bestelt krijg je (hopelijk) vaak de vraag wie de wijn mag voor proeven voordat de wijn geschonken wordt. Hoewel je dan vast ook op let of je hem lekker vind of niet, is dit eigenlijk voor iets heel anders bedoeld. Wanneer je een wijn voor proeft (soms ..verder lezen.
Australië is de laatste periode veelvuldig in het nieuws. De intensieve bosbranden die momenteel nog steeds niet onder controle zijn hebben een enorme impact op het land. De bosbranden in Australië woeden al bijna drie maanden lang. In die tijd kwamen 28 mensen om het leven, brandde een gebied van ongeveer 10 miljoen hectare af ..verder lezen.
Als onderdeel van de Wine2Move opleiding stond enkele weken terug weer een masterclass van Lars Daniëls op het programma. Wijnaroma's next level gaat over de invloed van vinificatie op geuren en smaakstoffen. Het eerste deel ging over terroir en hoe dat van invloed is op de geur- en smaakstoffen van wijn. Die blog kun je hier ..verder lezen.
In deze laatste blog van 2019 neem ik je mee met een persoonlijke update. Hoe staat het nu met Hart voor Wijn en wat heeft me zoal bezig gehouden?  Nog maar 5 maanden geleden besloot ik mijn droom achterna te gaan. Eerder mocht ik al helpen bij een proeverij van Nadien, Le Club des Vins en ook ..verder lezen.
kerstwijnen
Vorige week organiseerde ik de kerst- en oud en nieuw wijnproeverij bij Wijnwinkel Le Nord. De feestmaand december is de tijd van het jaar om écht goede wijnen te drinken. We proefden zeven bijzondere topwijnen die net zo uitblinken als de lampjes in jouw kerstboom. Allemaal wijnen die perfect zijn om te drinken bij een ..verder lezen.
Alsof de wijnwereld nog niet complex genoeg is, wordt die eigenlijk ook nog is in tweeën verdeeld: de oude en nieuwe wijnwereld. Hoewel buiten Europa veel wijngebieden in opkomst zijn, vindt het grootste deel van de wijnbouw- en productie nog altijd in Europa plaats. Met een wijn uit de oude wereld in je glas, reis je ..verder lezen.
Eerder schreef ik al een blog over de Toscaanse oude én nieuwe wereld. Afgelopen september maakte ik er een leuke roadtrip en kwam langs de mooiste wijnhuizen.  In deel 1 van Toscaanse Reistips neem ik je mee naar het Chianti Classico gebied. Na de eerste 5 nachten in het hart van het klassieke gebied was ..verder lezen.
terroir wjingaard
Inmiddels ben ik enige tijd bezig met de Wine2Move opleiding. Enkele weken terug stond er een masterclass van Lars Daniëls op planning. Lars is naast editor van het bekende blad Perswijn ook docent op de wijnacademie. Zijn masterclass Wine Flavors gaat over de geur- en smaakvormende factoren vanuit de wijngaard en wijnmakerij. Les 1 stond ..verder lezen.
valpolicella gebied
Amarone is het paradepaardje van de Veneto streek in Italië. Het is een van de bekendste Italiaanse wijnen, maar het maken ervan is per toeval ontstaan. Men maakte vroeger alleen een zoete variant van de Valpolicella (Recioto) maar was de wijn tijdens de vergisting ‘vergeten’. Hierdoor was de wijn verder gaan vergisten dan de bedoeling ..verder lezen.
Hoewel je waarschijnlijk het liefst gewoon wijn drinkt wil ik toch graag een poging doen om je nog eens iets bij te brengen over wijn. Het proces van druiven oogsten tot wat er in je glas zit is veel omvangrijker dan de meeste beseffen. Omdat ik in andere blogs toch vaak termen noem als malo ..verder lezen.
Als vervolg op de blog 'Welke wijn waarbij?' ga ik je nu wat concretere tips geven over het combineren van wijn met spijs. Nog even een terugblik op het vorige deel. Het helpt als je het smaakprofiel van de wijn of het gerecht als uitgangspunt neemt om vervolgens de beste combinatie te bepalen. Bij een ..verder lezen.
Eerder schreef ik al een blog over de Toscaanse oude én nieuwe wereld. Afgelopen september maakte ik er een leuke roadtrip en kwam langs de mooiste wijnhuizen.  Ik ben zo’n type die enorm kan genieten van de voorpret naar een vakantie en zoek dan ook graag tot op de details alles uit. Ik maak uitgebreide ..verder lezen.
Het lijkt me goed om, voordat ik de wijnspijs politie of de sommeliers op mijn dak krijg, even te vermelden dat je vooral moet combineren wat jij lekker vindt. Wil jij friet en champagne (serieus nog een goede combinatie) of pannenkoeken met een barolo combineren? Go for it. In deze blog help ik de niet-sommeliers ..verder lezen.
Heeft Toscane– wat mij betreft hét Italiaanse wijnwalhalla überhaupt een introductie nodig? Het glooiende landschap met alle kleine dorpjes, kastelen, wijnhuizen en enorme wijngaarden blijkt een fantastisch gebied te zijn voor het maken van (kwaliteits)wijn. Er komen 11 wijnen uit de hoogste DOCG classificatie en 39 DOC’s. Totaal is het gebied goed voor ruim 660/k ..verder lezen.
Vorig jaar tijdens een wijnreis naar de Champagnestreek moesten er natuurlijk wat huizen worden bezocht. Ik schreef laatst al een blog over het bezoeken van deze geweldige streek. Een bezoek aan Moët & Chandon kon in mijn ogen niet ontbreken. Ja, we kennen deze champagne natuurlijk als over de top commercieel maar er gaat een enorme ..verder lezen.
Als je mijn eerste blog 'bouwen aan een droom' hebt gelezen weet je dat mijn passie voor wijn steeds groter werd en dat deze blog een manier voor mij is om mijn enthousiasme en kennis met jou te kunnen delen. Naast dat ik altijd al een goed glas wijn waardeerde, heeft het deelnemen aan wijncursussen ..verder lezen.
Champagne! What's not to love? Bij ieder feestje of chique diner wordt wel een fles opengetrokken. Vaak als aperitief maar wist je dat champagne ook perfect te combineren is met verschillende gerechten? Ja, het is vaak best prijzig, zeker in de horeca. Die hogere prijs heeft echter ook een aantal logische oorzaken. Dat het de ..verder lezen.
wijnproeverij rotterdam
In het eerste deel van deze mini-proef-cursus heb ik uitgebreid beschreven waar een goede proeftechniek mee begint: kijken en ruiken. Kijken naar de wijn is belangrijk om een eerste beeld te vormen over je glas. De geur vertelt vaak veel over de aroma's en als geoefende proever kun je zo steeds meer gaan herkennen in ..verder lezen.
wijnaromas
Mijn statement op de homepage zegt het al: wie wat van wijn wil leren moet vooral veel proeven. Oefening baart kunst en door veel te proeven train je je smaakvermogen. Doordat ik in een jaar tijd redelijk veel cursussen en avonden met proefgroepen heb gehad merk ik dat mijn eigen skills steeds beter worden. Helaas ..verder lezen.
Alweer 2 jaar terug rond deze tijd maakte ik een tour door de streek Veneto in Italië. Het ligt in de gemeente Treviso op circa 50km vanaf Venetië en is de 3e grootste streek van Italië. Hier komt circa 10% van alle Italiaanse wijn vandaan. Het gebied heeft veel bekendheid door de Valpolicella, maar die ..verder lezen.
Wat ben je nou eigenlijk allemaal aan het doen met wijn? Maar je hebt toch net een nieuwe baan? Is daar wel geld mee te verdienen dan? Zomaar wat vragen die ik op me afgevuurd kreeg toen ik aan vrienden en collega’s over Hart voor Wijn vertelde. Dat ik een passie heb voor wijn mag ..verder lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *