Proefnotitie: Château la Tour de l’Evêque

Inhoud van dit artikel:

Château la Tour de l’Evêque is een wijnhuis dat al sinds 1958 in bezit is van de familie Sumeire. De wijnen worden gemaakt door de vrouwelijke wijnmaakster Régine Sumeire en zijn allen volledig biologisch. Er wordt gewerkt met een ‘coguart Champagne pers’ om de elegantie van de aroma’s zo veel mogelijk te behouden. De rosé die ik mocht proeven heeft daarnaast ‘de malo’ gehad. Interesting!

In het glas: de 'instap' rosé van Château la Tour de l'Eveque

Wijnhuis

Château la Tour de l’Evêque

Herkomst

Provence, Frankrijk

Druiven

Cinsault, Syrah, Grenache, Mourvèdre, Ugni Blanc & Rolle

Te koop bij

€15,79 via VINVIN Wines

Proefnotitie

Eerlijk is eerlijk: ik ben geen rosé fanatiekeling. Ergens tijdens het ontstaan van de blush trend en de alsmaar lichter wordende Provence rosés zijn ze mij verloren. Toch ben ik de beroerdste niet om een nieuwe poging te maken en ik mocht van VINVIN Wines kennismaken met klassieke Provence rosés. Chateau La Tour de l’Eveque maakt 2 soorten rosé. Deze én een nog verfijndere variant (Petale de rosé). De ‘instapper’ is alles behalve een borrelwijn te noemen. Het is echt een rosé met karakter. Ja, de herkenbare zalmroze kleur is aanwezig maar gelukkig wel met genoeg tint. In de geur herken ik mooie rijpe aroma’s van frambozen, aardbei en ook nectarines. Zomer! De smaak is sappig en vol met een beetje tannines die zorgen voor een lekkere bite. De smaak blijft goed hangen in de afdronk en heeft genoeg structuur om overeind te blijven bij zomerse gerechten.

Château la Tour de l’Evêque

WijnSpijs tip

De wijn heeft genoeg zuren, maar is zeker niet super strak. De malolactische gisting is terug te voelen in het iets wat rondere mondgevoel waardoor er genoeg body is om deze wijn te combineren met een mooi gerecht. De smaakintensiteit is medium en het smaaktype zeker fris. Kom ik uit bij een licht, niet al te ingewikkeld gerecht. Niet al te veel kruiden, maar een Marokkaanse tajine met perzik en kip zou hier prima bij gaan. Niet te pittig kruiden! Zelf ben ik helemaal gek van alles met verse tonijn en dat zal ook absoluut goed combineren, dus kies voor een poké bowl of een salade nicoise. Het enige wat je nu nog moet regelen is de zon.

De wijn is verkrijgbaar via de webshop van VINVIN Wines.

Ook een wijn laten proeven?

We duiken graag dieper in het glaasje en schrijven proefnotities over alle wijnen die we tegenkomen. Schroom niet om ons om onze ongezouten mening te vragen. Neem contact met ons op, dan pakken wij vast de glazen.
Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs