Alles over dé vinologenopleiding: de belangrijkste 7 topics én mijn studietips

Inhoud van dit artikel:

In mei heb ik mijn laatste examen van de vinologenopleiding gemaakt en een paar weken later kwam het verlossende bericht dat ik geslaagd was! De vinologenopleiding is echt geweldig, maar pfoe het was ook echt een intens 1,5 jaar. In deze blog neem ik je mee in alle ins & out over wat je van de vinologenopleiding kunt verwachten en hoe ik het heb ervaren.

Hoe begin je met de vinologenopleiding?

Om te kunnen starten aan de vinologenopleiding gaat er een traject vooraf. De vinologenopleiding is SDEN4 niveau, en dus kun je instromen als je geslaagd bent voor SDEN3. Daar geven wij wijncursussen in, maar kun je ook behalen via de hotelschool. Om uit het niets met SDEN3 te starten is m.i. zonder voorkennis wat ambitieus, dus dan zou ik aanraden eerst met SDEN2 te beginnen. Daar ben je dus gemiddeld al 5 maanden mee bezig, en waarschijnlijk volg je ze niet aansluitend. Ook kun je instromen met WSET3 level of het slijtersvakdiploma. Zelf heb ik eerst de Wine2Move opleiding gevolgd na het afronden van SDEN3, omdat ik wel even toe was aan wat meer een wat meer praktische benadering van wijn dan de theoretisch inval. Daarvoor heb ik trouwens ook SDEN2 gedaan.
vinologenopleiding

Wat is het programma van de vinologenopleiding?

De opleiding is onderverdeeld in 4 modules: 3 theoretische en 1 proef technische module. De theoretische modules zijn 1) wijnbouw vinificatie en Frankrijk, 2) de rest van Europa en 3) wijnlanden buiten Europa, wetgeving, wijn en prijs, marketing.. ohja en gezondheid. Je moet ook van alle 4 deze modules een examen doen om uiteindelijk te kunnen slagen als vinoloog. Veel studeren dus. De vraag die ik kreeg: is het pittig of te doen? Beide, maar dat valt en staat m.i. echt met tijd vrij maken en dedicated gas geven. Dan is het zeker te doen. Overigens je hebt best lang de tijd om die examens te doen en mag redelijk vaak herkansen, dus je hoeft het niet in 1,5 jaar te doen zoals ik heb gedaan. Er zijn overigens ook toppers die het binnen een jaar redden. Ik heb 1 examen moeten herkansen omdat ik zo eigenwijs was de Rest van Europa en Nieuwe wereld op 1 dag te doen. Bij sommige ging dat goed, voor mij was het te veel tegelijk. De opleiding start slechts 1x per jaar en er zijn slechts 2x per jaar examenmogelijkheden, dus dan ben je al snel wat langer bezig.

Hoeveel tijd kost de vinologenopleiding?

Veel. Tenminste, als je het serieus neemt en wilt slagen. Dat klinkt gek, maar er zijn ook mensen die de opleiding volgen en aan het einde besluiten geen examen te doen. Als het je niet om die titel of het papiertje gaat is dat natuurlijk een optie. Ik zou het doodzonde vinden want als je eenmaal onderweg bent is het écht te doen. Houd rekening met gemiddeld één dag per week. De ene week heb je een hele dag les (altijd op maandag) van 10:00-17:00. In de ochtend is het altijd proeven met je vaste jaardocent, in de middag komt er een specialist iets vertellen over een bepaalde wijnregio of thema. De “vrije” week gebruikten wij er voor om met onze proefgroep af te spreken om het examen blind proeven te oefenen.
vinologenopleiding

Hoe bereid je je voor op de theorie examens?

Er zijn dus 4 modules en dus ook 4 examens. Zeker Frankrijk en de Rest van Europa zijn 2 pittige examens gezien de hoeveelheid en diepgang. Je moet tot op detailniveau van alle sub gebieden en dorpjes weten welke druiven er zijn toegestaan. Ook moet je bijzonder veel details kennen, van unieke terroir/klimaat zaken tot details over de samenstellingen van blends qua druiven als minimale alcoholpercentages en houtgebruik die bepaalde regio’s hanteren. Het is dus simpelweg heel veel stampen en het hielp mij dus om dat veel te herhalen en samenvattingen te maken. Ja, die kan je ook online kopen of volgen, maar mij werkt het toch net ff lekkerder als ik die zelf ook een keer tik. Zo verwerken je hersenen de info ook nog op een andere manier dan lezen.

En het wijn proefexamen?

Je krijgt 12 wijnen blind te proeven en daar moet je er minimaal 8 van goed hebben. En hoe blind is dat dan? Het examen is multiple choice (net als de theorie trouwens), maar dat maakt het niet per se makkelijker. Stel je maar even voor als je moet kiezen uit de opties Chardonnay uit regio A, B of C? Of het is een gegeven welke wijn het is, maar je mag wel ontdekken welk jaartal het is. Hoe je dat oefent is simpel: iedere lesdag heb je een ochtendprogramma waarin het proeven centraal staat met je vaste ‘’proefdocent’’. Tijdens de proefgroepen oefende wij ook altijd blind waardoor je echt steeds beter gaat worden in het herkennen van wijnen. Niet persé omdat je de aroma’s bij een bepaalde wijn kunt kiezen, maar omdat je veel meer gaat leren te analyseren. Ik kan nu bijvoorbeeld blind proeven hoe hoog een alcoholpercentage is, of er veel of weinig zuren in zitten en of een wijn jong of rijp is. Dat zijn allemaal indicatoren die je een bepaalde richting op sturen: zowel qua druif als herkomst.
vinologenopleiding

Mijn overige studie tips

Wat mij heel erg heeft geholpen is alle theorie op te knippen in blokjes én het te koppelen aan de praktijk. Dat wil zeggen dat als wij op maandag 1 les hadden over de Bordeaux, dat we op maandag 2 met de proefgroep wijnen uit Bordeaux gingen proeven. Ter voorbereiding op de les zorgde ik altijd dat ik het deel van het boek had gelezen, achteraf maakte ik er dan een samenvatting van. Dat is hoe het voor mij werkt om op die manier meerdere keren de stof te doorgronden, in de hoop dat het ergens blijft hangen. Wat ook heel erg heeft geholpen is het maken van kaartjes. Ja er zijn natuurlijk hele fijne wijnkaarten beschikbaar, zoals de app Wine Maps, maar het zelf kliederen en bijschrijven van appellaties, druiven of bijzonderheden in de wetgeving hielp weer om alles een plek te geven. Ik kreeg ook de vraag of ik nog steeds zou kiezen voor de NL SDEN richting of de internationale WSET hoek. Ik kan niet veel delen over WSET want die heb ik simpelweg niet gevolgd, maar ja ik zou zeker kiezen voor dit pad omdat ik geen internationale ambities heb, geen zin had in een Engelstalige cursus (WSET4) en omdat ik het erg leuk vind wijn te benaderen vanuit de regio’s en zo dus de wijnwereld ontdekt. Mij is verteld dat dat bij WSET anders is.

Hoe was de vinologenopleiding en wat ga ik er mee doen?

Ik kreeg een vraag wat ik met de vinologenopleiding wilde gaan doen. Nou heel simpel eigenlijk. Ik run Hart voor Wijn waarmee we wijncursussen geven en de ambitie hebben om dé wijnschool van Nederland te worden. Daarmee leiden we ook mensen op die doorstromen naar de wijnacademie. Een beetje kennis leek me dus wel prettig. Hoe nu verder? Voorlopig moet ik écht even niet aan studeren denken. Het was echt pittig en mijn hoofd zit nu wel goed vol met alle theoretische kennis. Voor nu wil ik me richten op Hart voor Wijn en het maken van mooie wijnreizen om in de praktijk kennis op te doen. Wie weet ooit nog eens stage lopen bij een toffe wijnboer. Liefst in Italië zodat ik iedere middag pasta kan lunchen 😉
Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs