Vinoloog in de dop

Als je van je werk je hobby maakt hoef je geen dag meer te werken zeggen ze.. dat klopt. Het geeft zo enorm veel energie als je je hart volgt en gaat doen wat je leuk vindt. Voor mij is dat wijn. En dat wijn niet alleen hobby hoeft te zijn, werd me nog maar eens duidelijk toen ik bij een perslunch van de wijnvrouwen van het jaar 2020 aanwezig mocht zijn. Nee zover is het voor mij nog niet.. wie weet ooit. Zou wel heel gaaf zijn. En die ambitie is nadat ik uit de corporate wereld ben gestapt niet gevlogen, hoogstens alleen maar sterker geworden.

Personal update

Ik ben nu enkele tijd bezig als wijnbaas (haha) bij Wijnwinkel Le Nord en ben daar met een aantal hele gave dingen bezig. Zo ben ik het assortiment aan het vernieuwen en aanvullen en daardoor heel veel in gesprek met leveranciers en importeurs. Natuurlijk hoort daar ook heel veel proeven bij. Geen straf. Daarnaast zijn we op de achtergrond keihard aan het werk met een nieuwe webshop én een hele leuke (en vooral lekkere) service voor alle wijnliefhebbers onder ons. Wordt vervolgd! Vorig jaar was ik al aan de slag met Grapefinds en mocht ik regelmatig op pad om ergens een leuk artikel voor te schrijven. Inmiddels mag ik helpen bij het opbouwen van het platform en meedenken aan de toekomstplannen. De lancering staat binnenkort gepland dus vergeet ons niet te volgen op Instagram zodat ook jij straks de kortste route vindt naar alle wijnhotspots in Nederland!
Wijnproeverijen en wijncursussen Rotterdam

Hart voor Wijn

Daarnaast is Hart voor Wijn in een stroomversnelling aan het komen. De proeverijen en cursussen lopen gelukkig echt heel goed. Ik vind deze combinatie geweldig, het reilen en zeilen van een wijnbedrijf in combinatie met andere wijnliefhebbers laten proeven en kennis bijbrengen over wijn.

Het mooiste van alles vind ik dat ik de feedback terugkrijg van deelnemers dat terwijl zij meer leren over wijn, het gelukkig ook nog laagdrempelig én gezellig blijft. Natuurlijk is het uitgangspunt dat je wordt opgeleid tot het betreffende SDEN-niveau, maar er moet wel een sfeer aanwezig zijn waarbij je fouten durft te maken. Dat wil zeggen dat het niet gek is als je iets niet proeft of begrijpt, maar ook dat proeven echt centraal staat. Daarom ga ik op zo’n cursusavond veel in gesprek over de wijnen die opengaan op zo’n avond. Ook zorg ik dat er altijd aandacht is voor wijn spijs combineren, met iets lekkers te proeven natuurlijk.

 

Er is duidelijk behoefte aan een frisse blik op wijncursussen en de wijnwereld en daar draag ik maar al te graag aan bij. Daarom heb ik ook besloten de next step te zetten en mij in te schrijven voor de vinologenopleiding. Maar eerst nog een korte terugblik op Wine2Move.

Wine2Move

Het is bijna een jaar geleden dus het leek me leuk jullie even kort mee te nemen in mijn ervaringen met de Wine2Move opleiding. Na SDEN2 en SDEN3 besloot ik dat ik even een uitstapje wilde maken van de theorie naar een meer praktische opleiding. Wine2Move is daar heel erg op gericht. Vooral omdat je gedurende het jaar zelf ook aan de slag gaat in proefgroepen om je eigen thema onderzoek uit te werken. Voor mij is dat terroir in de Ahr. Over 2 weken kan Bij gelukkig mijn bezoek aan dit wijngebied alsnog plaatsvinden, maar eerder schreef ik al een korte blog over dit gebied.

 

Bij Wine2Move is de benadering van de wijnwereld echt even anders dan bij de andere cursussen. Hier staat veel meer de druif centraal waarbij je die proeft en vergelijkt vanuit alle hoeken van de wereld. We hebben ook veel meer stil gestaan bij terroir en klimaatveranderingen. Het is een interactieve wijnopleiding, waarbij trends en nieuwe ontwikkelingen op wijngebied centraal staan. Eind juli staat de laatste cursusavond gepland en dan mag ik in september mijn onderzoek presenteren. Spannend!

wijncursus rotterdam

Vinologenopleiding

Ja en toen ging het toch alweer kriebelen. De ene wijnopleiding is nog niet afgerond of ik schreef me alweer in voor de volgende. Ik kon het niet laten. Het wijnvirus grijpt hier echt om mij heen 😉 Ik weet nog toen ik 18-20 jaar was dat ik wel eens zei dat ik ooit vinoloog wilde worden. Hoe en waarom, geen idee. Nu is dat opeens binnen handbereik. Niet overdrijven, ik moet nog starten, maar als het goed loopt en ik de pittige opleiding enigszins doorkom mag ik over circa 1,5 jaar mijzelf vinoloog noemen! De reden dat ik de opleiding van de Wijnacademie ga doen is omdat ik toch graag nog een verdere verdieping wil op mijn kennis. Zeker nu ik zelf ook SDEN-wijncursussen geef is dat gewoon heel erg waardevol. Ik zie er best een beetje tegenop, want het schijnt écht heel pittig te zijn. Maar ik hoor ook van veel anderen enorm positieve verhalen. Oh en je begint iedere maandag ochtend met een proefsessie dus zo erg zal het ook weer niet zijn.

E-book Met Wijn(ig) Genieten

Als laatste dan nog even een ander leuk nieuwtje. Afgelopen week publiceerde ik mijn e-book “Met Wijn(ig) Genieten”. Een gratis proefgids voor iedere wijnliefhebber die ook iets wil leren over wijn. Heel laagdrempelig en toegankelijk geschreven, puur vanuit mijn eigen ervaring en inzichten.  Veel liefhebbers drinken graag een goed glas wijn en willen daar meer over leren. Wijn drinken is lekker, maar snappen wat je drinkt maakt het ook nog eens leuker. Als je daarnaast ook jouw smaak ontdekt kun je er nog meer genieten en helpt het je om andere wijnen te ontdekken. Het doel van dit e-book is jou als wijnliefhebber daarbij op weg te helpen. Een eerste kennismaking met wijn zonder dat we daar moeilijk over doen. Vergeet vooral niet te genieten.

Ben jij nieuwsgierig naar dit e-book? Je kunt hem via deze link heel eenvoudig aanvragen!

Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!