Wat een jaar!

In deze laatste blog van 2019 neem ik je mee met een persoonlijke update. Hoe staat het nu met Hart voor Wijn en wat heeft me zoal bezig gehouden? 

Nog maar 5 maanden geleden besloot ik mijn droom achterna te gaan. Eerder mocht ik al helpen bij een proeverij van Nadien, Le Club des Vins en ook bij de Wijnwijven mocht ik bij een proeverij en tijdens het RYPP Festival meedraaien. Al snel wist ik dit wil, kan en ga ik ook doen! Barbara van de Wijnwijven vroeg mij of ik het leuk zou vinden om voor het nieuwe wijn platform Grapefinds te gaan schrijven. Dit betekent dat ik langs ga bij (Rotterdamse) wijngelegenheden / horeca die een goede wijnervaring bieden, hen interview en er een artikel over schrijf. Zo had ik ook een erg leuk en inspirerend gesprek met Wester Beijer wat er voor zorgde dat alles in een stroomversnelling kwam.

Wester is oprichter en eigenaar van Wijnbar L’Ouest, Brasserie Le Nord en Wijnwinkel Le Nord. Ik mocht hem interviewen voor Grapefinds op een vrijdagmiddag in augustus. Aansluitend hebben we gespard over de mogelijkheid om te gaan samenwerken en ging bij mij de knop om. Dat zelfde weekend bouwde ik mijn website en maakte ik een afspraak bij de KVK. Gas geven en aanpakken zit echt in mijn Rotterdamse mentaliteit.

Wijnwinkel Le Nord

Wijnwinkel Le Nord is nog geen jaar open en samen vonden we het een gaaf idee om proeverijen te organiseren in deze prachtige winkel. Het is een unieke locatie met vrij uitzicht op de singel. Je stapt binnen in een knusse wijnwinkel en boven is een prachtig proeflokaal. Erg intiem en sfeervol. Inmiddels heb ik er 3 open proeverijen mogen organiseren, allemaal uitverkocht. Zo onwijs gaaf om te zien en ervaren dat er veel enthousiasme is over de proeverijen en het tot nu toe zo’n succes is. Ook organiseerde ik er mijn eerste besloten proeverij als teamuitje. De setting is dan nog gemoedelijker doordat we er een soort luxe eetkamer gevoel van kunnen maken en je met familie, vrienden of collega’s aan een grote lange tafel kunt plaatsnemen voor een top avond of middag.

 

Het leukste aan het organiseren van de wijnproeverijen is voor mij de mensen die er aan deelnemen. Iedere proeverij merk ik dat er zoveel interesse en enthousiasme is over de wereld van wijn. Ik vind het erg leuk om de deelnemers mee op reis te nemen door die wereld, te helpen om hun stijl en voorkeuren te ontdekken en kennis te laten maken met bijzondere wijnen. Onbekendere wijnlanden als Hongarije of zelfs Azerbeidzjan zijn al voorbij gekomen maar ook biodynamische of orange wijnen komen voorbij. Dat weer in contrast met juist klassieke, bekende wijnen maakt het speels en interessant.

wijncursus rotterdam

Wine2Move

Daarnaast ben ik in september met de Wine2Move opleiding gestart bij La Causerie. Eerder schreef ik al een blog over de wereld van wijncursussen. Wine2Move is een compleet andere opleiding dan je bij de traditionele cursussen ziet. Daar gaat het vooral om theorie, vinificatiemethoden, druivenrassen en natuurlijk veel over de diverse wijnlanden en gebieden. Bij Wine2Move gaat het veel meer richting praktijk. De lessen zijn enorm divers en het proeven van wijn staat veel meer centraal. Tussen de lessen door hebben we met de groep een proefavond die steeds door iemand anders wordt georganiseerd. Daarnaast heeft iedereen de opdracht om een eigen onderzoeksthema te kiezen en die volledig uit te werken. Mijn thema is terroir in de Ahr (Duitsland). De rode wijnen van de spätburgunder (pinot noir) en frühburgunder ga ik daar dus voor onderzoeken. Het feit dat de Ahr op slechts 3,5 uur rijden vanaf Rotterdam af ligt én ik dus een bezoekje niet kan overslaan heeft natuurlijk de keuze enigszins makkelijker gemaakt ;-). Daarover dus in 2020 meer.

Happy holidays!

Voor nu is het tijd om met mijn lieve familie en vrienden te genieten van prachtige feestdagen mét feestwijnen. Terugblikken en nagenieten van 2019 maar vooral ook dromen over het moois dat 2020 gaat brengen.

Hele fijne feestdagen toegewenst. Proost!

Kirsten