Terug in Frankrijk, met zomerse wijnen

Fijn, de zomer komt er weer aan! Er zijn weer wat leuke dingen in het vooruitzicht, een terrasje pakken, een keer uit eten of misschien zelfs wel op vakantie gaan. We keken er erg naar uit de afgelopen maanden.

Wat je de komende zomer ook gaat ondernemen, grote kans dat je een groot deel thuis doorbrengt in je tuin of op je balkon. In dat geval haal ik graag het Franse vakantiegevoel naar Nederland: lekker eten klaarmaken of een heerlijk glas wijn in de zon met een borrelplank helpen daarbij. Om mezelf terug te wanen in de verschillende Franse regio’s die ik bezocht heb, drink ik wijnen die typisch zijn voor deze gebieden.

Rosé uit de Provence

Rosé hoort echt bij de zomer, ik zeg niets geks denk ik. Ga je voor een goede rosé kies dan voor een wijn uit de Provence. In de Provence heeft men rosé maken tot een kunst verheven en is het een van de belangrijkste wijnen die er wordt geproduceerd. Er wordt gebruik gemaakt van de pressurage direct methode en er is geen schilweking. Dit zorgt voor een zeer licht roze wijn met licht fruitige en zachte kruidige aroma’s. De gebruikte druivenrassen zijn onder meer mourvèdre, grenache, syrah en cinsault.

Wat rosé uit de Provence betreft is er super veel verkrijgbaar in veel verschillende prijsklassen. Van belabberde en lekkere slobberwijn tot zeer goede kwaliteit. Wil je echt losgaan, ga dan een keer voor de rosé van Château Miraval. Wijn met aroma’s van rood fruit zoals aardbeien en ook enigszins kruidig, heerlijk zacht. Brad Pitt en Angelina Jolie hebben het kasteel in 2008 gekocht en er veel geld en energie ingestoken om er prachtige wijn te maken. Dat doen ze niet zelf hoor, daarvoor hebben ze de bekende wijnmakersfamilie Perrin uit de Rhône. Je hebt meteen een leuk verhaal bij de wijn.

Er is overigens veel te krijgen in deze prijsklasse, denk eens aan de Sainte Victoire l‘Hydropathe Rosé van MiP rosé of UP Ultimate Provence. Stuk voor stuk prachtige flessen voor mooie zomeravonden.

Chardonnay uit Limoux

Geen druif zo veranderlijk als de chardonnay, je treft ‘m over de hele wereld aan, in vele vormen. Chardonnay is er van een hele frisse wijn met veel zuren tot een volle romige wijn met exotisch fruit aroma’s.

Zelf ben ik gek op chardonnay die op hout vergist is en ook nog een tijdje is gelagerd op hout (dat wil zeggen in houten vaten gerijpt). Deze methode is klassiek in de Bourgogne en de chardonnay druif is er zeer geschikt voor. De wijn wordt vol en rond, romig en boterig, met vanille en toast aroma’s. Het boter-aroma is typisch voor de chardonnay druif en het wordt veroorzaakt door een bacterie die vrijkomt bij de vergisting van de most.

Een betaalbaar alternatief (want daar houden we van) voor de prijzige chardonnay ’s uit de Bourgogne, is een chardonnay uit Limoux. In het zuiden van Frankrijk, in de Languedoc, ligt de appellation Limoux met 4 deelregio’s: Autan, Océanique, Haut-Vallée en Méditerranée, met ieder z’n eigen kenmerken. In Limoux worden onder meer stille witte wijnen van mauzac en chenin blanc druif gemaakt. Maar voornamelijk van chardonnay of een blend. Er is een verplichte houtrijping en de wijn is zeer krachtig en complex, maar ook verfijnd.

Chenin blanc uit Vouvray

Ik heb een zwak voor chenin blanc. Of de wijn uit de Loire komt of uit Zuid-Afrika, wat een mooie wijn is dit. Chenin heeft veel gezichten en stijlen; zoet, halfdroog, mousserend en droog (sec).

Vorige zomer was ik in de Loire en bezocht wijngebied Vouvray, dat vlakbij Tours ligt. Het is een kleine appellation, waar dankzij de grond die voornamelijk bestaat uit klei, kalk en vuursteen, bijzondere droge, zoete en mousserende wijnen vandaan komen. Ik kocht er een paar flessen chenin blanc sec van het huis Domaine Huet, de laatste fles ligt nog te wachten op een speciale gelegenheid, die er vast gaat komen deze zomer.

Jonge wijnen van chenin blanc sec hebben veel aroma’s van citrus en groene appel en kunnen vrij veel zuren hebben. Sommige wijnen uit de Loire kan je goed bewaren en worden alleen maar beter naarmate ze ouder worden. In oudere wijnen tref je naast de eerdergenoemde groene appel en citrus ook aroma’s van bloemen, rijpe abrikozen, honing, boenwas en hooi aan.

loire wijnen

Misschien voor de gevorderde wijnliefhebber? Nee hoor, gewoon proberen! Een goede fles is niet heel goedkoop, maar wil je deze zomer uitpakken neem dan een fles uit Vourray of Savennières. Is je budget wat lager of heb je meer flessen nodig? Ga op zoek naar een droge witte chenin uit Mont-Louis sur Loire. Prima prijs-kwaliteitverhouding, je zult niet teleurgesteld worden.

Er is genoeg wijninspiratie om je op een zomerse dag mee te laten slepen naar mooie oorden.

Lotte van der Wielen van “Net als in Frankrijk“ kookt, proeft, bezoekt en schrijft over al het moois dat Frankrijk te bieden heeft. Lotte is vinoloog in opleiding en neemt ons zo nu en dan mee op wijnreis door Frankrijk”.

Meld je aan voor nieuwsupdates zodat je op de hoogte bent van de nieuwste blogs en tips.