Breek eens een lans voor wijnen uit de Loire

Iedereen kent wel minimaal één wijn of wijngebied uit de regio Loire, genoemd naar de langste rivier van Frankrijk. De bekendste wijnen zijn afkomstig uit de noordelijke Loire regio’s, de Sancerre en de Pouilly-Fumé waar ook prachtige wijnen zijn te vinden. Ik laat mijn licht schijnen op de andere regio’s, die misschien niet bij iedereen even bekend zijn. Er is naar mijn mening haast geen ander wijngebied te vinden waar de wijnen zo divers kunnen zijn. De rivier de Loire ontspringt in de Cevennen (regio Ardeche). De rivier stroomt langs onder andere havenstad Nantes, waar hij in de Atlantische Oceaan uitmondt. Andere grote steden waar deze rivier langskomt zijn Orléans, Tours, en Angers. Orléans ligt op ongeveer 7 uur rijden vanaf Utrecht. De streek staat bekend om de vele kastelen maar heeft dus ook veel verschillende wijnstijlen. Lees verder zodat je dit interessante wijngebied kunt ontdekken én eens iets anders kunt proberen dan de bekendere regio’s.

Atlantische wijnen van Nantais

Deze regio is gespecialiseerd in frisse, lichte, witte wijnstijlen, waarvan de beroemdste Muscadet is. Muscadet, ook bekend als de Melon de Bourgogne, is geen bijzonder smaakvolle variëteit. Zonder zorg in de wijngaard en met aandachtige wijnbereiding lopen de wijnen het gevaar nogal flauw en karakterloos te zijn. Dit geldt met name in hetere jaargangen, wanneer de druiven de neiging hebben organoleptische complexiteit (dat geen wat je kunt waarnemen met reuk en zicht) en hun vitale, karakteristieke zuurgraad te verliezen. Om zoveel mogelijk smaak en karakter uit de druivenmost te halen, blijven veel wijnen weken (of zelfs maanden) op eigen gisten rijpen (sur lie). Wijnen gemaakt met behulp van deze wijnbereidingstechniek worden misschien het best geïllustreerd door Muscadet Sevre-et-Maine Sur Lie.

Vooral rondom Chateau-Thebaud, een cru gebied in de Muscadet Sevre-et-Maine regio, heb je echt bijzondere exemplaren van wijnen. Die hebben een lange rijping op droesem hebben gehad, (36-48 is gebruikelijk) waardoor de zuren, romigheid en finesse samen komen. Dit soort wijnen kun je al vinden tussen de 15 en 20 Euro per fles. Ze zullen gastronomisch goed samen gaan met zeevruchten maar bijvoorbeeld ook met sushi. Ook ben ik van mening dat dit een mooi alternatief is voor een aperitief.

loire wijnen

Anjou, meer dan alleen rosé

Wie kent het niet (of z’n ouders), de lichtvoetige rosé uit Anjou met een flink restzoetje. De was vaak niet aan te slepen en de schappen van de supermarkten stonden er vol mee. Maar deze regio heeft prachtige wijnen van een heel andere orde. De Chenin Blanc voor wit en de Cabernet Franc spelen voor mij in deze regio de hoofdrol. De Chenin Blanc laat zich hier van twee gezichten zien, strak en droog en zoet en vol.

De droge variant wordt met name aan de noordkant van de rivier de Loire gemaakt, in het gebied Savennières. De wijnen de hier vandaan komen zijn, als gevolg van de opbrengstbeperkingen opgelegd door de wetten van de appellatie, zeer geconcentreerd en kunnen verrassend lang ouderen. Veel consumenten vinden de meest gestructureerde wijnen, in hun jeugd, te intens staalachtig en scherp. Dit karakter verdwijnt na een aantal jaar flesrijping. De beste voorbeelden hebben waarneembare mineraliteit en de rijpste zelfs een honingachtige tint. Er zijn hiervan al goede exemplaren te vinden van rond de 20 Euro. Persoonlijk vind ik de wijnen van Domaines des Baumard en Nicolas Joly prachtige voorbeelden. Daarvoor moet je wel iets dieper in de beurs tasten. Deze wijn kun je uitstekend combineren met zalm, kalfsoester of wanneer hij echt nog jong is met oesters.

Beter dan Sauternes?

Aan de zuidkant van de rivier, in de Coteaux du Layon en zijn noordelijke buur Coteaux de l’Aubance, worden wijnen  van Chenin Blanc druiven (of Pineau de la Loire zoals deze wijn lokaal bekend staat) gemaakt. Ze behoren tot de meest luxueuze zoete wijnen die overal in Frankrijk worden gemaakt. Hoewel minder beroemd dan Sauternes, worden ze zeer hoog gewaardeerd door liefhebbers en kenners. Binnen deze regio zijn er twee gemeenten is geïdentificeerd als de bron van deze bijzonder fijne zoete wijnen. Als gevolg hiervan hebben ze hun eigen onafhankelijke benamingen verdiend. Ook hebben ze het recht om hun dorpsnamen toe te voegen als onderdeel van de benaming van de appellatie ( Quarts de Chaume en Bonnezeaux). 

Persoonlijke favorieten producenten zijn Moulin Touchais, een wijnmaker die een eeuw garantie geeft op z’n wijnen. Leuk voor als je bijvoorbeeld een wijn uit een geboortejaar wilt geven aan iemand. Dan heb je een zeer grote kans dat deze echt goed te drinken is. Of Domaine Jo Pithon. Deze wijnen kun je goed combineren met blauwe kazen of de tarte tatin. Vergeet ook niet dat dit goed te combineren is met terrines van gevogelte of ganzenlever.

loire wijnen

En er is meer..

De klassieke rode Saumur wordt grotendeels van Cabernet Franc gemaakt. Tot een klein percentage zijn de Cabernet Sauvignon en / of Pineau d’Aunis toegestaan in de blend, maar zonder twijfel is Saumur’s wijnras de Cabernet Franc. De beste wijnen binnen Saumur worden gemaakt in de Saumur-Champigny, een specifieke appellatie gebaseerd op acht dorpen in de buurt van de stad Saumur. Ze zijn meestal licht of medium van kracht, en worden gekenmerkt door frisse zuren en voorwaartse, licht kruidige, bessenfruitaroma’s. Het gebrek aan body betekent dat ze ondanks hun natuurlijk zuren het best kunnen  worden geconsumeerd binnen vijf tot tien jaar na de oogst, uitzonderingen daargelaten. Domaine des Roches Neuves maakt uitstekende wijnen. Speelt geld geen rol, probeer Clos Rougeard te pakken te kunnen krijgen. Deze wijnen zijn goed te combineren met gevulde paprika’s of denk aan gevogelte, zoals eend of duif.

Saumur zelf staat eigenlijk meer bekend om de mousserende wijnen. De druivensoorten die worden gebruikt om deze mousserende wijnen te maken, zijn vrijwel dezelfde als die voor de stille wijnen. De witte mousseux blanc is grotendeels gebaseerd op Chenin Blanc, vaak met een toevoeging van Chardonnay. Voor de roze mousseux rosé kan een verscheidenheid aan rode wijndruiven aan de mix worden toegevoegd. Meestal Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, maar ook Gamay, Grolleau en Pineau d’Aunis.  De stad ligt op een heuvel van zandgele rotsen, hieronder zijn vele kilometers van ondergrondse kelders. Dit levert een koele, gemodereerde omgeving op, perfect voor het bewaren van méthode traditionelle wijnen tijdens hun droesemrijping. Goede producenten zijn Bouvet-Ladubay en Gratien & Meyer. Lekker als aperitief en (voordeliger) alternatief voor Champagne.

loire wijnen
Copyright @ Wine Folly

Genoeg te ontdekken dus

Zoals je merkt is er heel veel te ontdekken in de Loire. Er is nog maar een klein deel besproken en al zoveel onderscheidend en divers aan te stippen. Hierna gaan we door naar de regio’s Touraine, denk aan een gedeelte bij de Auvergne (ja dat hoort administratief ook bij de Loire), plus de onderbelichte onderdelen van de boven Loire (Quincy, Cote Roannaise en Cotes du Forez) en Vendômois, waarover ik in deel 2 meer zal uitleggen.

Geniet! – Lars Baak

 

Lars Baak is gastblogger voor Hart voor Wijn. “Levensgenieter in meerdere vormen, vader van een prachtige dochter en man van super vrouw. Ik houd van koken, reizen, hardlopen en uiteraard wijn. Ik ben besmet geraakt met het wijnvirus en dat heb ik sindsdien niet meer losgelaten. Na SDEN 1,2 en 3 ben ik overgestapt op SVH 4 wijn te gaan volgen. Deze hoop ik binnenkort af te ronden.”

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!