Toscaanse Wijnen van Podere Panta Rei

Sinds ik veel meer tijd aan Hart voor Wijn ben gaan besteden, kom ik ook steeds meer in contact met wijnmakers. Vorig jaar september maakte ik een roadtrip door Toscane en bezocht daar een aantal wijnhuizen, waaronder Podere Panta Rei. Meer over die roadtrip en mijn tips kun je hier teruglezen.

Door de corona crisis heeft wijnmaker Alberto Bellini van Podere Panta Rei het zwaar. Italië heeft een flinke klap gekregen en het toerisme is ook enige tijd volledig stilgevallen. Gelukkig komt het nu in kleine stapjes weer iets op gang, maar dat het voor veel ondernemers een zwaar jaar is en blijft mag duidelijk zijn. Alberto besloot tijdens de lockdown in Toscane niet stil te zitten maar kwam met een oplossing om wijnliefhebbers toch van zijn mooie wijnen te voorzien. Hij lanceerde een webshop en levert nu wereldwijd de mooiste Italiaanse wijnen aan je deur.

Toen hij me vroeg of ik mijn volgers wilde laten kennismaken met dit wijnhuis en de prachtige wijnen, was mijn antwoord natuurlijk volmondig ja. Zeker nadat ik vorig jaar daar zo hartelijk ben ontvangen met een uitgebreide rondleiding en proeverij. Nog leuker is dat hij mij een doos met 6 mooie wijnen toe stuurde én jullie die ook kunnen bestellen, mét 15% korting! Met de kortingscode “COBK15” kun je nu op de webshop van Podere Panta Rei een heerlijk Italiaans pakket samenstellen, zodat je toch nog een beetje van Toscane kunt genieten in deze gekke zomerperiode.

Podere Panta Rei

Het wijnhuis en de wijngaarden zijn gelegen in Terricciola in de Toscaanse sub regio Colline Pisane. Dat ligt tussen de heuvels van Pisa en Volterra. Alberto beschikt over vijf hectare aan wijngaarden en twee hectare olijfgaarden. Het onderhouden van de wijngaard en het maken van goede wijn is de grote passie van Alberto. Daar waar passie, traditie en innovatie elkaar kruisen en het allemaal samen komt. Alberto is trots op het creatieproces dat vooral is gericht op ambacht en natuur. De balans vinden tussen creativiteit en traditie is niet altijd makkelijk, maar brengt Alberto en zijn wijnen steeds meer terug naar de lokale roots van de wijngaard. Door constant verbeteringen door te voeren die voortkomen uit het terroir en unieke microklimaat, resulteert dit in een unieke lokale wijn. Door gebruik te maken van organische meststoffen wordt hier ook nog eens op een duurzame manier wijn verbouwd.

Toscaanse Wijnen met creativiteit & innovatie

Alberto heeft ervoor gekozen om het druivensap (most) te laten fermenteren op een natuurlijke manier. Daarbij wordt gebruik gemaakt van inheemse gisten en een lange schilweking van de most. Podere Panta Rei verbouwt momenteel Sangiovese, Merlot, Cilliegiolo en Colorino. Daarnaast gaan ze uitbreiden met Vermentino, Viognier en Foglia Tonda. Doordat Alberto een wijngaard van zijn buurman huurt kan hij op dit moment al uitbreiden.

De alcoholische vergisting vindt plaats in stalen, cement- en terracottavaten. Sommige wijnen rijpen vervolgens op cement, andere op eikenhouten barriques of tonneaux. Ook worden sommige wijnen opgevoerd op terracotta amforen. Dat triggert mij om mijzelf binnenkort eens te verdiepen en een blog te schrijven over terracotta amforen, want deze klassieke en dus ook weer innovatieve manier van wijn maken zie je steeds meer terug. Ik kreeg dus een prachtig pakket met 6 mooie wijnen toegestuurd die ik hieronder zal toelichten.

De wijnen

Tarxies – De enige witte wijn maar wel gelijk een mooie. Tarxies wordt gemaakt van een blend Vermentino, Viognier en Trebbiano. Een lekkere frisse wijn met peer en appel. Heeft ook een mooie ronding in de afdronk door de rijping op amforen.

 

Ii ross – Gemaakt van 100% sangiovese met een intense geur van rood fruit, forse tannines. Echt een wijn om bij te eten. De wijn is ongefilterd en heeft een lange tijd schilweking gehad. Hij is al goed drinkbaar bij een goede maaltijd na een of twee jaar rijping op de fles, maar 10 jaar na oogst is hij op zijn hoogtepunt.

 

Pitoto – Gemaakt van een druif die ik nog niet kende, de Ciliegiolo. Een oude inheemse druif uit Toscane. De wijn heeft een intense rode kleur met aroma’s van kersen een aardbei en specerijen. Een goede zuurgraad is lastig bij deze druiven maar dat is Alberto goed gelukt door hem te plaatsen in een stukje microklimaat. Deze wijn drink je het liefst jong en is ook ongefilterd.

Wijnen podere panta rei

Marvia – Dit is de wijn waar het bij Podere Panta Rei allemaal mee begon. Mijn lievelings tijdens de avonden op het terras van onze agriturismo. Een blend van 3 typische druiven uit de regio, Sangiovese, Ciliegiolo en Colorino. De druiven groeien op stokken van 70 jaar oud(!). Een complexe wijn vol met specerijen en zwart fruit. Heeft wat aroma’s van drop. De wijn heeft 24 maanden in een Frans eikenhouten vat gerijpt.

 

Sameti – Gemaakt van een druif die in Italië nog niet zo bekend is maar in Toscane steeds meer terrein wint, de Merlot. De wijn heeft veel tannine en bosbessen in de smaak. Je proeft ook aroma’s van toast en koffie. De wijn heeft 12 maanden op Frans eikenhout gerijpt. 

Centomani – De klapper van het huis. Centomani betekent ‘’100 handen’’ en is de klassieke Sangiovese wijn van het huis. De druiven groeien op een zeer kleine wijngaard, er worden maar weinig flessen gemaakt. De druiven worden met de hand geplukt om verpletting te voorkomen en pas na 2 à 3 dagen na de pluk begint de fermentatie, wat vrij uniek is. Het is een innovatieve manier van wijn maken omdat de druiven intact blijven tijdens de fermentatie. Dit zorgt voor een intense smaak van chocolade en rijp fruit. De wijn rijpt in een Frans eikenhouten vat voor 2 jaar en rijpt daarna nog minstens 1 jaar op fles. 

Mocht jij nou ook deze wijnen (of andere, want er zijn er nog meer!) willen proeven. Ga dan naar de webshop van Podere Panta Rei en gebruik de kortingscode “COBK15″ voor 15% korting op je bestelling, geldig t/m 31 augustus. Hiermee gun je jezelf een heerlijk proefpakket met Toscaanse wijnen én steun je een lokale wijnmaker. Als je dan ooit die kant op gaat weet ik zeker dat hij je met open armen ontvangt voor een proeverij en beleving 😊

Proost! – Kirsten van Harten

Meld je aan voor nieuwsupdates zodat je op de hoogte bent van de nieuwste blogs en tips.