Proosten met Prosecco

Alweer 2 jaar terug rond deze tijd maakte ik een tour door de streek Veneto in Italië. Het ligt in de gemeente Treviso op circa 50km vanaf Venetië en is de 3e grootste streek van Italië. Hier komt circa 10% van alle Italiaanse wijn vandaan. Het gebied heeft veel bekendheid door de Valpolicella, maar die streek verdiend (en krijgt) een blog apart. Daar komt namelijk één van mijn lievelingswijnen  (Amarone) vandaan.

Wij reden de route Venetië, Verona, Valpolicella en Prosecco valley. Echt een dikke tip om dit te combineren met elkaar want de reisafstanden zijn goed te doen. Ik vind het altijd leuk om tijdens een reis een combinatie te maken van citytrips en country (of beach) life. Deze roadtrip heeft dat beide, zo kun je in Verona echt fantastisch winkelen, moet je Venetië natuurlijk een keer gezien hebben in je leven maar ben je gek als je niet even langs Valpolicella en Prosecco valley rijdt.

Prosecco, de goedkope champagne?

De populaire mousserende wijn Prosecco wordt vaak gezien als een goedkope bubbelwijn. Eigenlijk is dat niet helemaal terecht want er is natuurlijk ook hier kwaliteit te vinden. Om wat aan dat imago te doen is er de laatste jaren veel gebeurd. Oorspronkelijk komt Prosecco uit een klein, heuvelachtig gebied bij de plaatsjes Valdobbiadene en Conegliano. Deze herkomst en naam is alleen niet altijd goed genoeg beschermd geweest. Zo mocht voorheen iedere mousserende wijn (ook buiten Italië) het label Prosecco krijgen.

Toen Prosecco steeds bekender en een massaproduct werd, moest daar iets aan gebeuren. De wijnproducenten besloten dat échte Prosecco voortaan  vernoemd werd naar de plaats van herkomst en niet meer naar de druif (die ook Prosecco heette). Glera was een synoniem voor de benaming van het druivenras en voortaan moest Prosecco verplicht van minstens 85% Glera druiven worden gemaakt en wordt dan aangevuld met o.a. chardonnay. Prosecco mag dus alleen in de regio Veneto (en Friuli) worden geproduceerd. Natuurlijk kan iedereen nog de Glera druif aanplanten, maar verkopen onder de naam Prosecco mag dan niet meer. Behalve in Australië, want daar zijn een aantal producten er in geslaagd de naam Prosecco te verdedigen én behouden.

Echte Prosecco wordt gemaakt met de methode charmat, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote afgesloten tanks (in plaats van op de fles, zoals bij champagne). Er wordt gist en suiker toegevoegd om de fermentatie op gang te brengen en het koolzuur dat bij de gisting ontstaat, lost op in de wijn. Deze methode is goedkoper dan de traditionele methode die ze in de champagnestreek gebruiken. Naast dat die methode sowieso al een compleet ander smaaktype mee geeft (gist) wordt champagne dus ook van andere druiven en natuurlijk in een ander klimaat en terroir gemaakt. Dus nee, Prosecco is niet de goedkope champagne variant. Wel zie je steeds meer wijnhuizen die ook experimenteren met de traditionele methode, om nog meer kwaliteit te kunnen leveren. Die moet ik echt snel is proeven.

Zin om te proberen?

De meeste Prosecco’s zijn droog, hebben geen heel hoog alcohol percentage en een gemiddelde zuurraad. Een goede Prosecco herken je aan de fruitige geur met aroma’s van peer, galia meloen  en groene appels. Je serveert hem het liefst ijskoud (3-7 °C) en is lekker te combineren met een plank vol antipasti (vleeswaren, zoutjes etc.) Prosecco zie je het meest in de spumante  variant: mousserend, grove bubbel. De frizzante is licht bruisend en vaak ook ietsje zoeter. Er is nog een 3e variant die weinig voorkomt, tranquillo zonder bubbels.

Mocht je nou ook die trip naar Prosecco willen maken dan kan ik een verblijf bij Ducca di Dolle Relais echt aanraden. Een prachtige bed & breakfast midden in de wijnvelden, precies tussen Valdobiadenne en Conegliano in. Er zijn kamers en appartementen en vanuit het zwembad kijk je uit over de heuvels. En ja ze maken er zelf ook diverse DOCG Prosecco’s! Goed en traditioneel eten doe je daar bij Ristorante da Andreetta (wederom met fantastisch uitzicht) of Osteria a la Becasse. Wat een feestje!

In de Veneto streek wordt overigens ook de witte Soave wijn gemaakt. Nadien van Le Club des Vins schreef er laatst een blog over.

Liefs,

Kirsten

2 reacties op “Proosten met Prosecco”

  1. Pingback: Amarone: wijn om verliefd op te worden - Veneto Italië - Hart voor Wijn

  2. Pingback: Amarone: wijn om verliefd op te worden | Hart voor Wijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *