Tips voor een wijnreis naar de Ahr

Begin deze maand was ik op wijnreis naar de Ahr, een wijngebied in Duitsland. Ik was er met een reden: onderzoek doen naar het terroir voor de spätburgunder. Daar ben ik momenteel mijn eindrapport voor Wine2Move over aan het schrijven en zodra ik hem heb ingeleverd zal ik een korte samenvatting over mijn ‘bevindingen’ delen in een winenerd blog . Je vindt er naast wijnliefhebbers ook heel veel wandelaars en fietsers omdat het gebied barst van de mooie routes. Extra groot voordeel: het ligt op zo’n 3,5 uur van Rotterdam dus je bent er in no-time. In deze blog deel ik alle tips.

wijnreis ahr tips

Rondje wijnhuizen

Ondanks dat de Ahr een klein wijngebied is en je er in een uurtje doorheen rijdt, heeft het een grote indruk op mij achtergelaten. De enorm steile hellingen, de prachtige uitzichten maar bovenal de grote kwaliteit- en stijlverschillen van wijnen zijn indrukwekkend.

wijnreis ahr adeneuer

J.J. Adeneuer

Wijnhuis Adeneuer is een familiebedrijf dat al ruim 500 jaar actief is in de Ahr. Sinds 1984 wordt het bedrijf gerund door de broers Frank en Marc Adeneuer. Adeneneur is lid van de VDP en sinds 2004 gestopt met pradikätsaanduidingen. Adeneuer’s wijnstijl is gebaseerd op zoveel mogelijk spontane vergisting. De exclusievere wijnen worden 18 tot 20 maanden gerijpt in nieuwe barriques, echter wel slechts voor 15-20% van de wijn. Adeneuer is er namelijk geen voorstander van om veel hout te gebruiken omdat zij het karakter van de spätburgunders zoveel mogelijk naar voren willen brengen.

weingut max schell

Weingut Max Schell

Wijnhuis Max Schell is wederom een familiehuis, echter van veel kleinere omvang. Dat merk je ook meteen als je binnenstapt bij deze weingut en enorm persoonlijk wordt ontvangen. Wolfgang Schulze-Icking is hier de eigenaar en wijnmaker. Ondanks dat ik geen afspraak had, werd ik hartelijk ontvangen en kreeg ik een uitgebreide tour en proeverij. Groot verschil is dat ik hier werkelijk alles mag zien en zelfs mag proeven uit het vat. De wijnmaker heeft hier als doel echte traditie te waarborgen. Bij Max Schell is het houtgebruik in de wijnen die ik er proef duidelijk dominanter aanwezig. Dat maakt dat ik het lastiger vind om de terroirverschillen hier te proeven. Wat er voor mij echter wel weer bovenuit stijgt zijn de wijnen Grand Max en Grand Max S. Dit zijn spätburgunders van de Rosenthal wijngaarden.

Julia Bertram

Julia Bertram wilde ik persé ontmoeten. Na haar studie oenologie aan het Geisenheim heeft ze veel praktijkervaring opgedaan. Ze is begin 30 en heeft het familiebedrijf overgenomen. Een jonge, vrouwelijke wijnmaker met een eigen stijl. Dat fascineert me enorm en ik was daarom benieuwd naar haar vernieuwende blik op het Ahrdal. Opvallend is dat Julia’s wijnen allemaal wat lager zijn in alcohol. De instap spätburgunder heeft zelfs slechts 12,5%. Heel erg fris en een toegankelijke stijl dus. Sinds 2019 werkt ze volledig biologisch. Ze wil mineralige en elegante wijnen maken. Ze plukt daardoor redelijk vroeg om lager alcohol te verkrijgen.

Winzergenossenschaft Mayschoss

De oudste wijnbouwcoöperatie ter wereld. Ze zijn opgericht in 1868 en er zijn circa 450 wijnboeren aangesloten die samen 150 hectare aan wijngaarden in bezit hebben. Hoewel coöperaties soms de reputatie hebben dat zij enkel massawijnen zonder bijzondere karakters produceren, was het hier aanmerkelijk anders. De hoge prijs-kwaliteit verhouding viel mij op en ook wederom de grote variëteit in wijnstijlen en soorten die men kan aanbieden. Ik heb een uitgebreide privérondleiding gekregen en daarna zo’n 15 wijnen geproefd.  Heel laagdrempelig is het om hier even langs te rijden en je kunt ook op het terras prima een winetasting doen.

Wandelen op de Rotweinwanderweg

Een wandeltocht van max. 35km van wijndorp naar wijndorp. Die 35km was mij iets te gortig, maar wij wandelden van Altenahr naar Mayschoss in zo’n 1,5 uur. Prima te doen. Terug kan je met de metro en vaak krijg je als toerist van je hotel een gratis ticket tijdens je verblijf. Het is een prachtige route tussen de wijngaarden met adembenemende uitzichten. Natuurlijk heel leuk om onderweg af te dalen naar een wijndorp of onderweg te stoppen bij een wijnboer voor een proeverij.

ahr rotweinwanderweg
ahr restaurant tip

Eat, sleep, wine, repeat

Eerlijk is eerlijk, chique, hippe restaurants vind je gewoon niet zo snel in de Ahr. Wel veel lokale, traditionele restaurants. Er is wel één restaurant wat ik graag met je deel en wat er wat mij betreft bovenuit stak. Dat is het restaurant van hotel Hohenzollern. Een wijnkaart waar iedere wijngek wild van wordt en mooie gerechten. Het is een tikkeltje ouderwets, Maar het uitzicht wat je hier over het Ahrdal hebt vanaf het terras is echt fantastisch! Deze tip kreeg ik van gastblogger Linda. In Dernau ligt een prachtig oud klooster: Kloster Marienthal met een geweldige binnentuin. Ontzettend sfeervol plekje met een leuke kaart (vooral veel flammkuchen) en natuurlijk lekkere wijnen.

 

Ook hotels en goede AirBnB’s (als in: vernieuwd, fris, hip) zijn lastig te vinden, maar bij deze AirBnB zit je zeker goed. Wij sliepen in Auf dem Land B&B, een benedenwoning met tuin waar de eigenaren zelf boven wonen. Met een grote tuin, fijne keuken en een heerlijke sauna! Teresa serveerde iedere ochtend een heerlijk en uitgebreid ontbijt voor ons en van haar man die imker is kregen we een keuze bijendemonstratie. Echt een hele leuke plek om te verblijven en je zit in hartje Altenahr.

Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!