11 tips voor een wijnreis naar Priorat

Inhoud van dit artikel:

Afgelopen april mocht ik voor mijn leukste proefgroep een wijnreis naar Priorat organiseren. Het was natuurlijk een eer om deze trip samen te mogen stellen, maar man wat een keuzestress. Wat enorm heeft geholpen is de samenwerking met een aantal fijne wijnimporteurs waardoor meerdere deuren open gingen. We hebben in 3,5 dag 6 verschillende wijnhuizen kunnen bezoeken. Niet teveel, zodat er genoeg tijd over blijft voor proeverijen bij wijnboeren die compleet uit de hand lopen. Maar daar over later meer. In deze blog deel ik de tips en wat mij betreft kun gelijk je ticket boeken.

Tip 1: Hotel Lotus, Falset

Priorat ligt in de bergen op een kleine 1,5 uur rijden van Barcelona airport. Nu ligt er ook een vliegveld veel dichterbij (Reus), maar hier werd minimaal op gevlogen. Vanaf Rotterdam Airport konden we een vroege ochtend vlucht pakken wat dus voor ons ideaal was. We besloten om 2 huurauto’s te regelen omdat het met een taxi allemaal erg duur uit zou pakken. Geeft je ook lekker veel flexibiliteit als je in het gebied zelf bent natuurlijk.

We verbleven in het hele fijne hotel Lotus. Dit ligt in het centrum van het dorpje Falset, wat mij betreft de perfecte uitvalsbasis voor een wijnreis naar Priorat. Reden is dat hier meerdere restaurants gevestigd zijn in hetzelfde dorp, waardoor je ’s avonds lekker wandelend heen en weer kunt. Het hotel is netjes opgeknapt en heeft een heerlijk uitgebreid ontbijt. Iedere dag werd de tafel voor ons gedekt vol met verse croissants, pan con tomate etc.

Must-visit wijnhuizen

We hebben totaal 6 verschillende wijnhuizen bezocht in de verschillende dorpjes binnen het gebied. Ieder met een eigen verhaal en wijnstijl.

Tip 2: Alvaro Palacios

Alvaro Palacios wordt gezien als een van de ‘founding fathers’’ van het gebied. Samen met René Barbier hebben ze het gebied nieuw leven in geblazen. Hier binnen komen als consument is onmogelijk, maar als ‘’professionals’’ werden we fantastisch ontvangen. Na een zeer uitgebreide jeeptour langs de verschillende wijngaarde, waaronder ook de bijzondere Finca Dofi (check even Winemasters TV!), werden we door de kelders rondgeleid. Daarna stond er een proeverij klaar in de tasting room met allemaal barrel samples. Alle nieuwe wijnen die nog aan het rijpen waren op het vat.
bezoek alvaro palacios

Tip 3: Acustic Celler

Het bezoek aan Acustic Celler stond hoog op mijn lijstje omdat ik al langer met de wijnen van Albert werkte via Vojacek. Na een rondleiding bracht hij ons naar de wijngaard waar we genoten van een prachtige tasting met wat snacks. Bij het maken van de afspraak vroeg Albert al of we ook wilden mee lunchen: een simpele paëlla lunch in de kelder. Natuurlijk wilden we dat! De paëlla was fantastisch en Albert trok de ene magnum na de andere open. We zijn hier uren blijven hangen en hebben Albert die avond meegenomen naar het diner. Wat een geweldige middag was dit.
wijnreis naar priorat

Tip 4: Cims de Porrera

Cims de Porrera is een samenwerkings tussen het beroemde topdomein Mas Martinet, Perelada, en de familie Pérez. Het is gevestigd in de oude coöperatie van Porrera die voorheen wijnen uitbrachten die kwaliteit misten. Inmiddels wordt het geleid door Adria en Marc in een oude kelder. Bij binnenkomst dacht ik even: dit wordt niets. We stapten letterlijk een oude schuur binnen en stonden direct tussen de RVS vaten. De heren kwamen op kaplaarzen aangelopen en vertelden het verhaal van Cims de Porrera. Wat er toen gebeurde was een droom die uitkwam. We kregen barrel samples te proeven uit de vaten: compleet anders in stijl dan de wijnen die we inmiddels kenden uit Priorat.

We daalden af naar de wijnkelder en echt, this is where the magic happens. Overal prachtig gestapelde houten vaten, een unieke sfeervolle setting door het intieme licht en de duizenden flessen én dame jeanne flessen waar de wijnen op rijpten. Ook hier proefden we weer van alles. Van orange wijn tot rancio solera stijl uit het vat. De wijnen van Cims de Porrera zijn verkrijgbaar via Wijnimport Bart. De foto’s laten niet genoeg zien hoe onwijs magisch het is, dus bekijk even dit filmpje dat ik plaatste op Instagram.

Tip 5, 6 en 7: Genium, Merum Priorati en Celler Masroig

De andere 3 wijnhuizen waren ook absoluut geweldig. Op de eerste dag werden we namelijk ontvangen bij Genium Celler, waar we na een proeverij midden in de wijngaard een uitgebreide paas brunch kregen aangeboden in een schattig straatje. Bij Merum Priorati was het bezoek wat formeler en konden we door het slechte weer niet de wijngaard in, maar de rondleiding door de kelders en de wijnen waren fantastisch. Het is een gigantisch nieuwe winery compleet in een modern jasje. Op de laatste dag sloten we af bij Celler Masroig, de coöperatie van Montsant. Hoewel een coöperatie misschien niet boven aan je wensenlijstje staat: de ontvangst is hier heel fijn en de wijnen lekker én betaalbaar. Ook wel even leuk na alle exclusiviteit in Priorat.

4 restaurant tips

Natuurlijk moest er ook regelmatig gegeten worden. Bij Genium en Acustic werd dat door de wijnhuizne geregeld, dus we hebben slechts 1x in een restaurant geluncht, maar wel gelijk bij hét restaurant van de regio: La Coöperativa. Een heel schattig ingericht restaurant met werkelijk de tofste lokale gerechten. Allemaal vers bereid en met veel passie aan tafel gebracht. Ik moet al glimlachen als ik terugdenk aan de geweldige chefkok.

Verder hebben we de avonden gegeten bij 3 top restaurants die allen speciaal voor ons open gingen. We waren natuurlijk buiten het seizoen, maar wel met een grote groep. Dus dat kon geregeld worden. Bij Quinoa heb ik de beste romseco saus ever op (met secreto iberico). Bij Celler de l’Aspic werden we compleet omver geblazen door de wine pairings en Restaurant Brichs was ook een parel.
wijnreis naar priorat

Meer lezen over Priorat?

Eerder heb ik al een blog geschreven over deze regio. Priorat is naast Rioja het enige wijngebied in Spanje dat beschikt over de DOCa kwalificatie. Het heeft eeuwenlang in de schaduw te gestaan, maar krijgt steeds meer aanzien en bekendheid. Wijn uit Priorat behoort inmiddels tot een van de meeste exclusieve uit Spanje.
Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!

niets meer missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs