Ahr: het rode wijn paradijs van Duitsland

Langs de oevers van de rivier de Ahr ligt een van de kleinste wijngebieden van Duitsland. Het gebied wordt geroemd om haar rode wijnen en perswijn betitelde het zelfs als pinotparadijs. Voor Wine2Move doe ik onderzoek naar het terroir in het Ahr wijngebied. Helaas kon een wijnreis eerder dit jaar niet door gaan en laat het praktijk gedeelte nog even op zich wachten. Daarom nu eerst een duik in dit dal. Ahr: het rode wijn paradijs van Duitsland.

Wijngebied Ahr

In een eerdere blog over Duitse wijnen heb ik al verteld over de 13 wijngebieden die Duitsland kent. De Ahr is de op twee na kleinste streek van Duitsland. Het gebied omvat circa 539 hectare aan wijngaarden en levert jaarlijks zo’n 34.000 hectoliter wijn op. Bijna 80% van de productie is rood. Veel wijnboeren hebben  een klein wijnareaal en zijn daarom aangesloten bij een wijncoöperatie.

Naast een van de kleinste, is het ook een van de meest noordelijk gelegen wijnstreken. Het is gelegen op zo’n 50 graden NB en dat is op de rand waar wijnbouw mogelijk is. In de Ahr is de gemiddelde jaartemperatuur zo’n 10,4 graden Celsius. Vergelijkbaar met de Bourgogne dat ook bekend staat om haar kwalitatief goede pinot noirs. In de Bourgogne schijnt echter zo’n 1750 uur per jaar de zon, in de Ahr slechts 1480 uur per jaar. Dat dit gebied dus bekend staat om haar rode wijn is best opmerkelijk, omdat we weten dat blauwe druiven vaak meer warmte en zon nodig hebben om te rijpen.

ahr wijn duitsland
Copyright WineFolly

Terroir in de Ahr

Er is iets bijzonders aan het Ahr wijngebied waardoor wijnbouw hier mogelijk is. Er is sprake van een bijzonder micro klimaat. Zo liggen veel wijngaarden direct langs de Ahr. De rivier kronkelt in alle richtingen en speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van dit gebied. De monding van de Ahr ligt op zo’n 54 meter boven zeespiegel en profiteert van het opwarmende effect van de Rijn. Door de snelle klimming van de rivier is dit effect echter snel weg, 12 kilometer verder ligt de rivier alweer op 100 meter hoogte. Het wijnbouwgebied Ahr ligt echter ook in de luwte van de Eifel en aan de zuidelijke rand van de Keulse Bocht. Dit tempert het plaatselijke klimaat waardoor het soms bijna een mediterraan karakter krijgt.

Steile hellingen, warme bodem

Het wordt niet voor niets het Ahrtal genoemd. Diep uitgesneden in het grondgebergte worden de wijngaarden beschermd door de kleine ruimte en rotsen. Dit is een natuurlijk scherm tegen de wind waardoor de zon de bodem optimaal kan verwarmen. De hellingen tegen die rivier aan zijn soms zo stijl dat er gebruik wordt gemaakt van terrassen. Het voordeel van die steile hellingen is de invalshoek van de zon. Waar in een warm gebied de hoge hellingen worden opgezocht voor verkoeling, liggen de betere wijngaarden in de Ahr juist laag richting het zuiden. Zo hopen de wijnboeren zoveel mogelijk van die zonnestralen mee te pakken. Vooral aan de linkeroever van de rivier liggen de betere wijngaarden, door gunstige ligging.

Daarnaast speelt de bodem hier ook een grote rol. Het is vulkanisch gesteente met veel leisteen. Een donkere bodem met een bovenlaag van löss zorgt er voor dat de warmte goedt wordt vastgehouden. Zo blijft er ook ’s nachts een zekere balans in temperatuur behouden. Hierdoor kunnen ook druiven die noordelijk zijn gelegen toch goed rijp worden.

ahr wijn duitsland

Pinot noir = Spätburgunder

Lars Daniëls gaf eerder tijdens Wine2Move een masterclass over terroir wijnen. Terroirwijnen komen tot uiting als er een optimale match is tussen de druif en het gebied. In de Ahr is die er zeker, met de spätburgunder. Ruim 60% van de aangeplante druivenrassen is de spätburgunder. Spätburgunder is voor vele ook wel bekend als de pinot noir. Nu zijn er in de Ahr ook weer klonen aangeplant, zodat er een diversiteit aan druiven ontstaat, weliswaar van dezelfde druivensoort. Dit om de kwaliteit en het karakter te waarborgen.

Wat kun je dan verwachten?

Het eerste dat opvalt aan een glas Spätburgunder uir de Ahr is de kleur. Anders dan andere pinot noirs die vaak licht robijn rood zijn zit hier een warme tint in. De wijn heeft aroma’s van donker rood fruit. Kersen, bramen en een aards bosachtig tintje. Ook subtiele kruiden van anijs en kaneel kun je soms terugvinden. Het zijn wijnen met zachte, ronde tannines en een soepele afdronk en een redelijk hoge zuurgraad. De wijnen zijn daarom ook erg lekker als je ze licht gekoeld drinkt, even een half uurtje van te voren in de koelkast.
ahr wijn duitsland

Waar te koop?

Helaas is dat nog niet zo makkelijk. Ik vind hem moeilijk vindbaar in wijnwinkels en webshops. Op de een of andere manier is Duitse wijn nog niet van haar ‘’zoete witte wijn’’ imago onder consumenten. En is er gewoon te weinig vraag naar.. zonde. Hopelijk kan ik deze zomer mijn wijnreisje nog inhalen zodat ik daar genoeg kan proeven.. Dan kom ik zeker bij je terug met meer details over een aantal mooie wijnhuizen. In de tussentijd sta ik natuurlijk open voor tips waar ik een fles Ahr rode wijn kan scoren.

Liefs,

Kirsten

Meld je aan voor nieuwsupdates zodat je op de hoogte bent van de nieuwste blogs en tips.