Amarone wijn: om verliefd op te worden

Inhoud van dit artikel:

Amarone is by far mijn lievelings kerstwijn. Al voordat ik uberhaupt snapte hoe dat proces in zijn werk gaat dronk ik hem graag maar toen ik in Veneto op bezoek en wat wijnhuizen bezocht werd dat natuurlijk alleen maar interessanter. In deze blog lees je hoe de Amarone wijn én Valpolicella Ripasso gemaakt wordt.

Veneto wijnstreek

Veneto behoort tot een van de grootste wijngebieden van Italië. Het achterland van Verona en Venetië is een industrieel gebied maar ook een toeristische trekpleister met het Gardameer. Er komen veel wijnstijlen vandaan, het Soave en Prosecco gebied maar ook de Valpolicella. Door het zachte klimaat is het er lekker vertoeven. Dat komt mede door de invloed van zee en de nabijgelegen bergen, die de koude lucht tegenhouden. Lange tijd werden er alleen lichte wijnen geproduceerd met een middelmatige kwaliteit waardoor de reputatie van het gebied niet altijd de beste was. Door strengere regelgeving is de kwaliteit verbeterd en is er een DOCG wetgeving voor de Amarone gekomen.

Amarone della Valpolicella

Het belangrijkste is niet zo zeer dat de Amarone wordt gemaakt van de druiven Corvina, Rondinella en Molinara maar wát er met die druiven gebeurt. Die druiven worden namelijk in houten kratjes of op rekken in donkere, goed geventileerde schuren ten drogen gelegd. Dit proces duurt enkele maanden en de druiven verliezen dan 25-40% vocht. De concentratie van de suikers, aroma’s en smaakstoffen neemt dan natuurlijk enorm toe. Na het drogen worden de druiven ontsteelt en heel voorzichtig geperst. De vergisting die dan start is langzaam en neemt soms wel 14 dagen in beslag.

Het begon als een zoethoudertje

Als die vergisting gewoon doorloopt, zijn er op ten duur geen restsuikers meer over en is het resultaat de droge Amarone della Valpolicella. Wordt die alcoholische vergisting eerder gestopt, dan zitten er dus restsuikers in de wijn en is het een zoete variant: de Recioto della Valpolicella. Het verhaal gaat ten ronde dat de droge Amarone per ongeluk geproduceerd was, omdat een wijnmaker vergeten was de vergisting te stoppen tijdens het maken van een recioto.  Een recioto wordt in kleine fusten opgeslagen en bij een lage temperatuur bewaard, daardoor gist de wijn niet verder. Een Amarone gist echter veel langer door op grote fusten. De minimale rijping op vat is zeker 25 maanden.  Het resultaat is een zware en droge rode wijn, die héél lang bewaard kan worden. Maar goed, daar zit ook een prijskaartje aan. Een goede Amarone kost al gauw rond de 30 euro.

Valpolicellagrapesdrying

Valpolicella Ripasso als afdankertje

Naast Amarone worden er ook wijnen gemaakt van niet-ingedroogde druiven, valpolicella genoemd.  Het wijnhuis Masi bedacht in 1964 om nog iets anders te doen met de wijnen. De droesem van de Amarone wijn werd bij de simpelere valpolicella wijn gegooid. Dat zorgde er voor dat er een tweede vergisting op gang komt waardoor het alcoholpercentage nog wat hoger wordt. Tegelijkertijd zorgen de restanten van de Amarone voor extra kleur, smaak en textuur. Een Valpolicella Ripasso wordt daarom vaak ‘de tweede wijn’ genoemd omdat het een goedkopere en toegankelijkere variant is van de klassieke Amarone. Masi zelf heeft daarnaast zelf nog iets bedacht en voegt tegenwoordig ook een deel ingedroogde druiven toe aan de Valpolicella wijn. Een unieke methode.

Wat eet je bij een Amarone?

Eigenlijk het liefst helemaal niets. Of misschien een paar blokjes Parmezaanse kaas. De Italianen noemen de Amarone zelf een ‘vino da meditazione’. Een wijn om gewoon zo van te genieten tijdens een goed gesprek of een goed boek. Of gewoon een netflix serie mag ook. Wil je er toch graag iets bij eten? Kies dan voor een stoofpot of gerecht met wild. Zelf trek ik hem met het kerstdiner ook gewoon open, en dan maak ik er waarschijnlijk ouderwets draadjesvlees bij.

Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs