Modern wines in modern times..

Australië is de laatste periode veelvuldig in het nieuws. De intensieve bosbranden die momenteel nog steeds niet onder controle zijn hebben een enorme impact op het land. De bosbranden in Australië woeden al bijna drie maanden lang. In die tijd kwamen 28 mensen om het leven, brandde een gebied van ongeveer 10 miljoen hectare af en stierven er naar schatting 1,25 miljard dieren. Onderdeel van die 10 miljoen hectare is echter ook een gebied waar veel wijngaarden gelegen zijn. In deze blog neemt Tim Bakker,  het gezicht achter Hills on Fire Wines / Drink Australian Wine. Tim is inmiddels 6 jaar woonachtig in Australië en maakt zich daar sterk voor de Australische wijnbouw en op dit moment extra voor de impact van de bosbranden. 

Australische Wijnbouw

Australië is nummer 5 op de ranglijst van wijn producerende landen ter wereld. 50% van de Australische wijn komt uit de staat South Australië in het zuiden van Australië, en de meeste wijngebieden hier liggen in de buurt van Adelaide. De grootste wijn gebieden zijn ook gelijk de beroemdste: Barossa Valley, McLarenVale, Clare Valley, Coonawarra, Riverland, Adelaide Hills & Kangaroo Island.

 Waarschijnlijk heb je wel eens een keer een wijn van de Barossa (Penfolds) gedronken, of zelfs wel van de McLaren Vale (D’Arenberg). De meer boutique wijnen worden echter geproduceerd in de kleinere wijn gebieden. Australië heeft geen wetten die de aanplant van bepaalde druivensoorten controleert, dus het is een pallet aan verscheidenheid. De wijngebieden zijn qua bodem, aanplanting van druivensoorten en klimaat (en dus smaakprofiel) goed te vergelijken met wereld beroemde wijn gebieden in Europa.

Zo vind je in de McLaren Vale veel grenache en shiraz (Rhone valley). In de Clare Valley wordt voornamelijk riesling verbouwd (Mosel – Germany). Coonawarra is in Australië beroemd voor de uitstekende cabernet sauvignon (Bordeaux) en de Adelaide Hills voor haar soepele en elegante chardonnay en Pinot noir (Bourgogne). 

wijn australie
Copyright @ Wine Folly

Wijnregio’s rondom Adelaide

De Australische wijn industrie is tamelijk jong in vergelijking met Europa. Toch gaan sommige wijnhuizen ook al 4 a 5 generaties mee. Het opzienbarende is dat de meerderheid van de oudste wijnranken ter wereld in Australië geplant staan. Dit komt mede omdat er geen wetgeving bestaat met betrekking tot de houdbaarheid van een wijnrank. Zo stamt de Tahbilk vineyard uit 1860, de Yalumba Tricentenary Vines Grenache vineyard werd aangeplant in 1889. De Rockford Basket Press Shiraz vineyard staat al 100 jaar en de  Langmeil Freedom Shiraz vineyard ranken zijn al 177 jaar oud. Zo kan ik nog wel even door gaan. Fruit en wijn van deze oude ranken heeft een ongelofelijke diepe en lange afdronk en de wijnen zijn vrij prijzig en hebben de potentie om geweldig te rijpen.

 

Wijngaarden in vuur en vlam. Letterlijk.

En al dit moois dreigt in vlammen op te gaan, letterlijk. De Adelaide Hills en Kangaroo Island staan nu al weken in brand en het vuur is bijna niet te doven. Door mis-management en het ontbreken van genoeg blus materiaal, een vroeg “fire-season” (global warming) en de harde wind branden hele gebieden af zo groot als Nederlandse provincies.  De branden in de  “Hills” zoals de lokale bevolking ze liefkozend noemt, heeft al 25 wijngaarden en bedrijven vernietigd. Ongeveer één derde van de totale wijnproductie in Adelaide (1.000 hectare) is getroffen. De geschatte schade in betreft waarschijnlijk zo’n $20 miljoen voor de wijnbouw daar.  Op Kangaroo Island is al een gebied zo groot als Noord Holland afgebrand. En dan te bedenken dat het reguliere fire season nog moet beginnen.. Ik hou m’n hart vast.

 

Dit heeft gigantische gevolgen voor mens en dier. Veel families zijn huis en bedrijf in één klap kwijt. De gigantische rook pluimen trekken over de omliggende wijn gebieden en verwoesten een oogt die nog niet eens rijp is, door middel van “smoke tan”. Dit is het fenomeen waarbij de druif de rook een soort van in ademt. Daardoor krijgen de druiven een vieze rokerige smaak waardoor de druiven helaas niet meer te gebruiken zijn. Waar complete wijngaarden zijn weggebrand zal een volledige herstart moeten plaatsvinden met nieuwe wijnstokken. Het opnieuw aanplanten van zo’n wijngaard, nadat de verbrande grond is hersteld, duurt minimaal 7 jaar.

 

Er zijn echter –gelukkig- ook gebieden die iets minder heftig zijn getroffen. De warmte heeft daar veel gewassen weggevaagd. Er wordt wel verwacht dat die wijnstokken kunnen herstellen, als de telers in staat zijn hun irrigatie systemen snel aan te leggen. Dat brengt natuurlijk ongelofelijk veel kosten met zich mee. 

Via Instagram kun je ook het verhaal en de impact van een aantal wijnbedrijven (telers en wijnmakers) die het hardst getroffen zijn volgen: Vinteloper, Tilbrook Estate, New Era Vineyards, Golding Estate, Barissters Block en Tomich Wines.

 

Hoe kunnen we helpen?

Veel Australiërs steken de handen uit de mouwen en supporten de wijn boeren door hun producten  online te kopen of een handje te helpen in de afgebrande wijngaarden. De wijnhuizen die het hardst getroffen zijn staan hieronder genoemd met een link naar hun website. Ook is er een overkoepelende organisatie, te vergelijken met een soort van gilde, die zich hard maakt voor deze families en geld inzamelt. 

Tim werkt en woont zelf in Adelaide voor een Nederlands familie bedrijf uit Den Helder dat fust verpakkingen voor dranken waaronder wijn verkoopt. Veel van zijn klanten opereren momenteel vanuit de rampgebieden. Hierdoor zet Tim zich momenteel als fundraiser in onder de naam “HillsOnFireWines”. Volg en share hun initiatief op Instagram. Al het ingezamelde geld gaat via donaties naar de Adelaide Hills Wine Region Bush Fire Appeal. 

Naast Adelaide Hills Wine Region Fire Appeal zijn er nog een aantal andere fundraisers die geld ophalen voor het herstel in Australië zoals Australian Red Cross en Wires Wildlife Emergency Appeal.

Bedankt voor het lezen van deze blog en als je echt graag wilt helpen, kom een keer langs in de komende jaren. Je bent van harte welkom en ik laat je graag al het moois van South Australië zien.

See ya later mate! – Tim Bakker

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!