Bordeaux Blanc – Witte wijn uit dé streek van Frankrijk

Ik ben wijnliefhebber, maar drink bijna nooit dezelfde wijn. Mijn interesse voor wijnen is zo breed, ik wil alles uitproberen. Verschillende druivenrassen, landen en wijnstijlen, ik sta overal voor open. Maar als je van wijn houdt is er ongetwijfeld wel eens een wijn voorbijgekomen die je nooit meer zal vergeten… In mijn geval is dat witte wijn uit de Bordeaux streek!

Bordeaux & haar witte wijnstijlen

Bordeaux staat bekend als de streek waar beroemde wijnen vandaan komen, de streek van gerenommeerde Chateaus en wijnen die elk jaar meer waard worden en op de veiling voor grof geld verhandeld worden. Maar daar heb ik het nu niet over. Mijn absolute favoriet is ook niet dié fles van dát huis, het is stijl van de witte bordeaux in het algemeen. Slechts 5% van de totale wijnplas in Bordeaux is wit. De wijnstijlen die er voorkomen zijn de zeer bekende en beroemde zoete wijn uit onder meer Sauternes, droge witte wijn, maar ook mousserende wijn (Crémant de Bordeaux).

Er worden in Bordeaux wel frisse witte wijnen zonder houtrijping gemaakt, maar de streek staat vooral bekend om de toepassing van houtrijping en rijping in combinatie met het doorroeren van de wijn op de lie (dode gistcellen). Dit levert aromatische wijnen op met veel fruitigheid, rondeur en frisse zuren. De houtrijping zorgt voor vanille en toast aroma’s.

bordeaux blanc

Druivenrassen voor witte Bordeaux wijn

Het kleine deel witte druiven dat in Bordeaux staat aangeplant bestaat uit: sauvignon blanc, sémillon, muscadelle, sauvignon gris en ugni blanc. Sauvignon blanc is een groenige druif met stuivende aroma’s zoals buxus, bloemen, citrus en witte perzik. Deze druif geeft een wijn veel frisse zuren, smaken van groene appel en citroen. Hij komt voor als mono-cépage, maar ook in een blend. Sémillon is een gele druif die redelijk neutraal is in aroma’s, zuren en zoetheid. Hij kan goed houtrijping hebben en komt veel voor in blends. Deze druif zorgt voor rondeur in de wijn en is ook zeer geschikt voor zoete dessertwijnen. Muskaat-achtige en florale aroma’s komen van muscadelle. Dit is een mooie aanvulling op witte droge en zoete wijnen. Je treft hem meestal in de blend met sauvignon blanc en sémillon.

Sauvignon gris is een roze kleurige druif, een natuurlijke mutatie van sauvignon blanc. De aroma’s zijn wat minder krachtig dan sauvignon blanc, maar geeft mooie elegante wijnen met subtiele fruit en bloemen aroma’s. De minst uitgesproken druif van het stel is ugni blanc. Deze heeft hoge zuren en wordt meestal in een blend toegepast. Toch is het een veel aangeplante druif in deze streek, maar dan voor het maken van armagnac en cognac.

Appelations in Bordeaux

De zeer complexe classificaties en regels van Bordeaux begrijpen kan niet zonder beschrijving van de streek. De rivier de Gironde splijt het gebied in tweeën, de linker- en een rechteroever. Aan de linkeroever liggen de gebieden Médoc en Haut-Médoc. Hierbinnen liggen prestigieuze appellations zoals Pauillac, St. Estèphe, St. Julien en Margaux. Ook het gebied Graves, met herkomstgebieden zoals Sauternes, Pessac-Leognan en natuurlijk Graves zelf, ligt links van de rivier. Hier geldt de classificatie uit 1855 waar 61 Château’s in 5 klassen worden ingedeeld. De hoogste klasse is Premier Cru Classé en deze is voor 5 Château’s weggelegd, waaronder Mouton Rothschild en Latour.

Op de rechteroever, ook wel Libourne genoemd, tref je onder meer beroemde appellations als Pomerol en Saint-Emilion aan. Het wereldberoemde Château Pétrus staat in Pomerol. Voor de rechterzijde hebben de Fransen een andere, maar minder ingewikkelde, classificatie bedacht. Tot slot ligt tussen de twee rivieren Garonne en Dordogne een groot gebied genaamd Entre-Deux-Mers waar grote hoeveelheden, meer eenvoudige witte en rode wijn vandaan komen.

bordeaux blanc

Etiketten in de Bordeaux

Vergeet de ingewikkelde classificaties van de dure rode wijnen, die gelden niet voor de witte wijnen uit Bordeaux. Zelfs de meeste genormeerde wijnhuizen uit de bekendste appellations mogen alleen de generieke appellation AOC Bordeaux op het etiket zetten als ze naast rode ook witte wijn produceren. Is de wijn van betere kwaliteit, dan staat er Côtes de Bordeaux op de fles. Uitzonderingen zijn wijnmakers uit de AOC’s Pessac-Leognan, Graves en Côtes de Bourg (en nog een paar). Zij mogen dit wel op hun etiket vermelden. AOC Entre-Deux-Mers is er zelfs alleen voor witte droge (sec) en zoete wijn (moulleux).

Welke gaat het worden?

Houd je van witte wijn dan zou ik deze regio zeker niet overslaan. Witte wijn uit Bordeaux is wel wat zeldzamer dan rode wijnen uit dit gebied, maar daarom des te leuker om op zoek te gaan naar die ene fantastische fles. Mijn keus? Een topkwaliteit Pessac-Leognan. Wil je wat betaalbaarder maar toch kwaliteit, neem dan een Graves. Gaat je voorkeur uit naar een wat lichtere stijl, kies dan voor een Entre-Deux-Mers of wel Bordeaux Blanc Sec.

Wil je ook meer lezen over de rode wijnen uit Bordeaux? Bekijk dan deze blog

Santé!

Lotte van der Wielen

Lotte van der Wielen

Lotte is gastblogger voor Hart voor Wijn. "Na een paar bezoekjes aan champagne- en wijnhuizen ontdekte ik dat de wijnwereld erg groot is waar heel veel over te lezen en te leren is. Ik was meteen verknocht en wilde er alles over weten. Inmiddels ben ik vinoloog in opleiding."

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!