ChardonNay of Yay? Ode aan de chardonnay druif!

Inhoud van dit artikel:

Bij borrels of etentjes maar ook regelmatig bij wijnproeverijen hoor ik mensen vaak zeggen dat ze niet van chardonnay houden. Dat kan dus niet. Je kunt best stellen dat je niet van een dikke houtgerijpte chardonnay houdt omdat dat je stijl niet is. Of dat je er weinig spannends aan vind. Maar dan heb je gewoon een verkeerde. Chardonnay wordt in zóveel stijlen gemaakt; dat er écht voor iedere wijndrinker wel iets tussen zit dat je kunt waarderen. Als je witte wijn drinkt natuurlijk. Het Chardonnay-Nee principe help ik graag de wereld uit. Lees dus verder waarom je best wat vaker Chardo-Yay mag zeggen tegen een glaasje (of fles) chardonnay. Alles over de chardonnay druif en wijn stijl.

Een ode aan de chardonnay druif

Chardonnay is geboren in, hoe kan het ook anders, de Franse Bourgogne waar een dorpje ligt dat Chardonnay heet. De vraag is echter of het dorpje niet juist vernoemd is naar dit beroemde druivendras. De druif is een kruising van de Pinot (Noir) en Gouais Blanc (net als de Gamay, Melon en Aligoté). Chardonnay is een van werelds meest populaire druiven en is wereldwijd het meest aangeplant.

Ze kan worden ingezet voor frisse wijnen, mousserende wijnen maar ook dikke, romige houtgerijpte wijnen. Het is een druif met een gemiddelde zuurgraad en gemiddelde body. Tot zover erg simpel dus. Chardonnay is echter een druif die pas tot haar recht komt tijdens het vinificatieproces en veel aroma’s komen dus pas goed tot zijn recht door bepaalde keuzes die een wijnboer maakt. Een chardonnay kun je ondanks al die aroma’s bijna altijd wel ontdekken aan een aangenaam gevoel in je mond. Een stevige smaak maar met een frisse touch. Hoe fris een chardonnay ook is zal hij altijd wel een ronder mondgevoel geven dan bijvoorbeeld een sauvignon blanc met veel meer zuren. Ondertaand plaatje van Winefolly zie je goed terug welke aroma’s je in de chardonnay druif en wijn stijl kunt vinden.

chardonnay druif
Copyright WineFolly

Wijn van de chardonnay druif: op hout of RVS

Witte wijn wordt lang niet altijd op hout gerijpt. Enerzijds omdat sommige wijnen gewoon lekker fris en fruitig zijn (en vooral zo moeten blijven) maar ook omdat het niet met alle druiven zo goed combineert. Chardonnay is dol op hout doordat het veel body en structuur heeft. Door de wijn houtrijping te geven komen er prachtige aroma’s vrij én veranderd de structuur van de wijn. Denk maar eens aan zo’n dikke vette chardonnay zoals ik het graag noem. Je krijgt dan echt roomboter en vanille aroma’s maar ook kokos, toffee of crème brûlée kun je proeven. Het geeft ook een heerlijk vol mondgevoel. Vaak komt dit ook door de malolactische gisting die hand in hand gaat bij houtrijping. Wordt Chardonnay alleen op RVS tanks gerijpt, dan kom je veel meer in de buurt van een sauvignon blanc of pinot gris. Heel erg fris maar wel fruitiger en zachter dan die forse ‘zure’ jongens. Een chardonnay hoeft dan dus helemaal niet naar boter te smaken. Daarnaast heeft de oudheid van dat hout ook nog een rol, hoe jonger het hout hoe intenser die aroma’s worden aangewakkerd.
IMG 4713

Terroir speelt ook een rol bij chardonnay

De ontwikkeling van de druif aan de wijnstok heeft echter ook al een vinger in de pap. Afhankelijk hoe rijp de druiven worden, kan de smaak gaan variëren van citrus en frisse appels tot overrijpe peer en zoete ananas. Het klimaat en de temperatuur spelen daar natuurlijk een gigantische rol in. Uit een koeler klimaat kun je sneller een frisse chardonnay verwachten die naar die lichtere aroma’s neigt, maar bij een warm klimaat komen de tropische aroma’s sneller naar voren. De regio speelt overigens ook een rol bij de zuurgraad die lager wordt bij warmere regio’s. Het verschil kun je overigens ook goed herkennen door een licht gele geur (RVS of uit koel klimaat) of een warmere gele kleur (hout of warmer klimaat). 

Het is over het algemeen een vroeg rijpende druif. De druif heeft een minder lange rijpingstijd nodig heeft dan bijvoorbeeld een viognier die wat langer nodig heeft om rijp te worden. Dat zorgt er dus wel voor dat de betere chardonnays vaak wel uit een koeler klimaat komen. Bij een (te) warm klimaat verliest de chardonnay vaak snel zijn zuren waardoor er wel veel fruit aroma’s worden gemaakt, maar het wordt vaak ook wat lompig. 

Ook de bodem heeft een enorme impact op de smaak van jouw glas chardonnay. De aroma’s passen zich namelijk aan op basis van de bodems
waarom de wijnranken staan. Dit is dan ook de reden dat chardonnay in zoveel
verschillende klimaten en landen verbouwd wordt. Het is een sterke druif die op veel verschillende bodems en weersomstandigheden goed kan groeien. De chardonnay vind het extra prettig als er kalk in de bodem zit. 

IMG 1050

Waar moet je dan wezen?

Ja, dan vraag je wat. Het gaat er dus in eerste instantie om wat voor wijnstijl je lekker vind. Of waar je zin in hebt… of wat je er bij gaat eten. Ben jij meer een liefhebber van fris en elegant, zoek dan eens naar een Chardonnay uit Frankrijk of Nieuw Zeeland. Chablis of Loire bijvoorbeeld hebben hele frisse chardonnays. In Sonoma Coast Californië of Chili komen ook verassend goede frisse chardonnays vandaan.

Meer zin in zo’n vet glas? Dan kan je nog steeds je hart op halen in Frankrijk door een mooie bourgogne of het Italiaanse puglia. Maar ook in de nieuwe wereld vind je bombastische chardonnays zoals napa valley in Californië, Zuid en Oost Australië. Dan zal je veel meer dat tropisch fruit zult vinden in je glas. Chardonnay speelt trouwens ook een grote rol in champagne. Dus bij deze kun je nooit meer zeggen dat je geen chardonnay lust terwijl je wél graag van champagne drinkt. Oja! Ook in Cava zit veel chardonnay verwerkt.

Wijn spijs opties bij chardonnay druif

Zoals beschreven zijn er zoveel soorten chardonnay te ontdekken. Je kunt je dus vast voorstellen dat je daarom ook met spijs combineren vele kanten op kan gaan. Maar je kunt ook goed de mist in gaan. In een eerdere blog over wijn spijs combineren legde ik al eens uit dat je kunt kiezen uit contrast of harmonie. Bij chardonnay zou ik persoonlijk voor harmonie kiezen. Een romige, houtgerijpte chardonnay gaat goed bij een romiger gerecht. Risotto, vis- of pasta gerechten met roomsauzen maar ook bij kaas gaat dit erg goed. Een frisse chardonnay gaat dan weer als bijna allemansvriend veel makkelijker met neutralere gerechten. Het gaat prima bij sushi en schaal- en schelpdieren zoals oesters en mosselen. 

chardonnay

Gewoon (weer) gaan proberen dus!

Ik hoop dat je overtuigd bent dat je als witte wijn drinker niet meer mag zeggen dat je géén chardonnay lust. En dat je natuurlijk weer wat vaker zo’n glas besteld om het te proberen en te kijken welke wijn stijl van de chardonnay druif jij wél kunt waarderen. Vind je het sowieso leuk om meer over wijn te leren en te (leren) proeven wat jouw favo stijl is? Schuif eens aan bij een wijnproeverij óf neem deel aan de introductie cursus.

Liefs, Kirsten

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Omdat je niets meer wilt missen

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs