Hier aan de kust, de Zeeuwse kust..

In Nederland wordt steeds meer én kwalitatievere wijn gemaakt Dat er echter ook in Zeeland bijzonder goede wijn gemaakt kan worden, was voor mij toch wel een ontdekking. Zeker toen ik De Kleine Schorre ontdekte. De wijnhoeve De Kleine Schorre zit aan een boerenlandweg  in het kleine dorpje Dreischor op Schouwen Duivenland. Vorige week was ik er op bezoek voor een rondleiding en proeverij van Nederlandse wijn bij De Kleine Schorre.

Hollandse trots

Wijnhoeve De Kleine Schorre bestaat inmiddels al sinds 2001. Toen besloten de eigenaren om van algemeen landbouwbedrijf (vooral aardappelen) over te stappen naar wijnbouw. Nu is het telen van aardappelen vast ook een vak apart, maar om een kwalitatieve wijn te kunnen verbouwen moet je toch wel wat verstand hebben. Daarom hebben de eigenaren van de Kleine Schorre de samenwerking opgezocht met een gerenommeerd wijnbedrijf uit Luxemburg, Cep d’Or. Ze noemen het zelf ook wel het leerbedrijf. Nog steeds gaat men regelmatig die kant op om van elkaar te leren hoe de oogst en wijnbouw de komende jaren nog beter kan worden. In samenwerking met het leerbedrijf is een strenge selectie van mogelijke druiven gemaakt die perfect zouden groeien en rijpen in het Zeeuwse klimaat. Daarbij is natuurlijk gekeken naar een aantal criteria. Uitgangspunt is geweest dat de wijnen perfect moeten aansluiten met de Zeeuwse keuken. En nee, dan heb ik het niet over die heerlijke bolussen, maar over de mosselen, Oosterschelde kreeft, oesters en andere schaal- en schelpdieren.  Allemaal gekenmerkt door die typische ziltigheid van de zee. Druivenrassen die daar perfect mee samen gaan zijn de pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxxerois.  Hoewel Zeeland de meeste uren zon heeft in Nederland, is het (nog steeds) niet warm en zonnig genoeg voor het maken van rode wijn.
de kleine schorre

Genoeg te proeven!

Alle wijnen worden ook vergist en gebotteld op de wijnhoeve zelf. Het grotendeel van de wijn kent alleen een vergisting op RVS en behoudt veel frisheid. Een klein deel (de barrique varianten) rijpen zo’n 9 maanden op eikenhout. Toen ik er in januari 2020 was, zat de oogst van 2019 nog op de tank. Alle #liter van 2019 is echter op voorhand al verkocht. De opbrengst van 2019 is overigens een stuk lager dan 2018 door een storm in het voorjaar. Van 2018 zijn de klassieke stijlen van het huis allemaal al op en/of verkocht, op een aantal bijzondere na.

Zo proefde ik de Reserva Pinot Gris en de gewürztraminer. De Reserva Pinot Gris is een frisse droge witte wijn, vol steenfruitje, een bittertje en de bekende ziltigheid. De gewürztraminer is heel bijzonder. Er worden alleen in goede jaren circa 400 flessen gemaakt. Heel erg knap om in een koel klimaat als Nederland, met de zeelucht, zo’n goed gerijpte gewürztraminer te kunnen produceren, met een mooie balans van zuren en zoetheid en natuurlijk ook de bekende rozen en lychee aroma’s komen terug in dit glas. Er wordt ook een Brut de Zélande gemaakt die ik helaas (nog) niet geproefd heb. Een mousserende wijn (van Nederlandse druiven), die op het leerbedrijf in Luxemburg de traditionele champagne gisting krijgt met een aantal jaren flesrijping.

de kleine schorre

Hollandse trots

Inmiddels zijn er zo’n 45.000 wijnstokken aangeplant verspreid over 10 hectare. In de boerenschuur zit de kelder en het proeflokaal. Tijdens de oogst doet De Kleine Schore een beroep op vrijwilligers om de druiven te plukken. Iets waar ik me voor dit jaar zeker voor heb aangemeld. De Kleine Schore behoort tot een van de grootste wijngaarden van Nederland en wint dus ook steeds meer aan bekendheid. Wellicht als je de luxe hebt mogen ervaren om met KLM businessclass te vliegen heb je hem al eens geproefd, want KLM schenkt al sinds 2006 deze wijn in de businessclass. Wijnhoeve De Kleine Schorre is door 6 Zeeuwse ondernemers opgebouwd tot bekend wijnbedrijf. Wat mij als oud- MKB adviseur dan weer enorm interesseert is de structuur die ze hebben gekozen. Naast de aandeelhouders zijn er namelijk ook certificaathouders, de zogenaamde vrienden van de wijnhoeve. Een soort vorm van crowdfunding is opgezet om te groeien tot het succesvolle bedrijf dat het nu is. Natuurlijk dankzij financiële steun maar ook zeker via het netwerk. Om dit succes uit te breiden heb je de mogelijkheid om zelf ook vriend te worden, door 10 wijnstokken te leasen voor een bepaalde periode.  Naast dat je de Nederlandse wijnbouw hiermee stimuleert, ontvang je ieder jaar twaalf flessen wijn van de nieuwe oogst.
de kleine schorre

Dikke tip!

Doordat ik eerst wijn kocht in de winkel kreeg ik vouchers voor gratis proefglazen die ik natuurlijk niet kon afslaan. Het is echt een aanrader om daar is langs te gaan voor een bezoek en proeverij van nederlandse wijn bij De Kleine Schorre. 

De Kleine Schorre organiseert ieder eerste weekend van augustus een gezellig wijnfeest  (met camper gelegenheid). Ook is De Kleine Schorre een officiële trouwlocatie (je hoeft dus niet meer naar Toscane om tussen de wijnranken te trouwen!) én hebben ze een heel leuk restaurant. Een must voor iedere NL wijnliefhebber om hier een keer naar toe te rijden. Echt een aanrader! Dus ik zou zeggen.. allemaal snel Nederlandse wijn gaan proeven bij De Kleine Schorre!

Liefs, Kirsten

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!