Lans breken gaat door, de Loire deel 2!

In mijn vorige blog heb ik al wat meer verteld over de veelzijdigheid van de Loire, niet alleen de verschillende druiven, maar ook de verscheidenheid van de verschillende AOC’s die zich nabij de rivier de Loire bevinden. Die blog kun je hier terugvinden. Nu gaan we door met andere regio’s binnen de Loire die misschien nog wat minder bekend zijn.

loire

Zo zuidelijk, maar toch Loire!

Cote Roannaise en Cotes du Forez

De Gamay (Noir a Jus Blanc) druif is ooit vergruisd in de Bourgogne en verbannen naar de Beaujolais. Hiermee zeker door de primeur wijnen heel bekend geworden. Maar in de Loire zijn er ook kwaliteitsgebieden die zich voornamelijk richten op deze druif. Op ongeveer dezelfde breedtegraad als de Beaujolais, net wat meer landinwaarts, bevind zich de Cote Roannaise. De Cotes du Forez ligt zelfs nog zuidelijker, nog onder de Cote Roannaise Deze appellaties voor rode en rosé wijnen worden volledig gemaakt van de Gamay druif. De manier van wijn maken is nagenoeg gelijk aan die van de Beaujolais, namelijk vinificatie door middel van koolzuur maceratie. Hierdoor ontstaan wijnen die licht zijn van body, ze zijn laag in tannines en kenmerkend door hun frisse, levendige fruit smaken. Domaine des Pothiers is een goed voorbeeld van een wijnmaker die zich volledig bewust is van de natuur en ook op deze manier wijnen maakt.

Auvergne

Een regio in het midden van Frankrijk, waarbij het landschap wordt gedomineerd door de uitlopers en van de lage bergen van het Centraal Massief. Door de grote hoogte, de meeste wijngaarden liggen op minimaal 400 meter hoogte en het bijbehorende continentale klimaat (dit zorgt voor gemiddeld lagere temperaturen) zijn de wijnen niet te stevig, niet te hartig en ook niet te hoog in alcohol.

Chateaumeillant

Chateaumeillant ligt in de uitlopers van het Centraal Massief en is de coolste wijngaard in de Centre-Loire. Het heeft een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters. Wijnstokken worden hier sinds al de 5e eeuw gecultiveerd. De AOC-status werd echter pas in 2010 erkend. De naam Chateaumeillant wordt van oudsher geassocieerd met vin gris (zeer lichtroze) wijnen. Deze zijn gebaseerd op licht geperste Gamay-druiven, maar ook rode wijnen worden hier geproduceerd.

Saint-Pourcain

De wijnen die voorheen geserveerd werden aan de tafel van de koningen van Frankrijk promoveerde pas naar de AOC-status in oktober 2009. In Saint-Pourcain is het toegestaan om witte, rode en rosé wijnen (in die volgorde van belangrijkheid) te maken. De rode wijnen van Gamay en Pinot Noir zijn over het algemeen licht van kleur en smaak. De traditionele druivensoort die wordt gebruikt voor witte Saint-Pourcain wijnen is de lichte Sacy (hier bekend als Tressallier). Chardonnay moet de dominante variëteit zijn en mag aangevuld worden door Tressallier en een optionele maximale 10 procent van Sauvignon Blanc is toegestaan. Tressallier wordt vaak vergeleken met Viognier vanwege het aromatische, licht kruidige profiel.

Cotes d'Auvergne

Cotes d’Auvergne heeft in 2012, in navolging van de andere 2, de AOC status gekregen. Ongeveer 1000 hectare zijn momenteel beplant met wijnstokken. Hier produceert men rode, rosé en witte wijnen (in die volgorde van belangrijkheid). Ze worden voornamelijk gemaakt van Gamay en Chardonnay, hoewel hier nog een deel Pinot Noir wordt geteeld. Ook hier zijn de wijnen relatief licht van kleur en smaak.

loire wijn

Touraine

Ook in het bekendere sub gebied van de Loire, de Touraine, zijn nog appellaties te vinden die misschien niet bij een ieder op het netvlies staat. Daardoor laten we onder andere Vouvray, de beroemdste en meest gerespecteerde appellatie van de Touraine, even voor wat het is.

Cour-Cheverny

In Cour-Cheverny worden relatief gezien echt de onderscheidende wijnen gemaakt van de Romorantin-druivensoort in een groep centrale wijngaarden in de Loire-vallei tussen Tours en Orleans. De Romorantin, een traditionele Franse druivensoort, staat op het punt van uitsterven en wordt nu alleen in de centrale Loire gezien. Elk jaar neemt de beplanting af en verliest het van ‘internationale’ rassen zoals Chardonnay, terwijl de Romorantin hier wel een bijzonder band mee deelt. Gouais Blanc is een van de ouders van beide rassen. Cour-Cheverny wijnen zijn fris en licht aromatisch. Je kunt ze het beste binnen twee jaar na de oogst drinken. Er zijn echter wel uitzonderingen en die ontwikkelen interessante honingachtige en wasachtige tonen als ze ouder worden.

Cheverny

Cheverny is een appellatie voor rode en witte wijnen in het centrale wijngebied van de Loire vallei in Frankrijk. De rode wijnen zijn gebaseerd op Gamay en Pinot Noir. De rode wijnen mogen aangevuld worden met de Cabernet Franc en Côt (de lokale naam voor Malbec). De rosé wijnen moet ten minste voor 60 procent uit Pinot Noir bestaan en mag worden aangevuld met de overige toegestane rode druiven rassen. Witte Cheverny wijnen bestaan voor een meerderheidsbestanddeel uit de Sauvignon. Dit kan een combinatie zijn van Sauvignon Blanc en Sauvignon Gris. Ook zijn de Chardonnay, Chenin Blanc en Arbois toegestaan.

IMG_3645

Vendomois

De Vendomois is de laatste van de weinig bekende wijnstreken van de Loire. Dit gebied bestaat uit drie sub gebieden; Coteaux du Vendomois, Coteaux du Loir en Jasnieres. Gelegen op een gemiddelde breedtegraad van 47 graden behoren deze gebieden tot de meest noordelijke AOC’s van Frankrijk, na Champagne en de Elzas. De belangrijkste druivenrassen hier zijn de Chenin Blanc en Pineau d’Aunis.

Coteaux du Vendomois

Coteaux du Vendômois is de appellatie voor rode, witte en rosé (vin gris) wijnen uit 28 parochies ten westen van Vendôme, de stad waarnaar het is vernoemd. Het werd gepromoot naar de AOC status in mei 2001. De wijnen gemaakt onder deze appellatie zijn licht en fris. Niet verrassend, gezien de breedtegraad van het gebied op 47 graden. Rode Coteaux du Vendomois wijnen worden voornamelijk gemaakt van Pineau d’Aunis, maar kunnen ook elementen van Cabernet Franc, Pinot Noir en zelfs Gamay bevatten. De vins gris worden exclusief geproduceerd van Pineau d’Aunis en zijn wellicht de meest interessante wijnen van de AOC.

Coteaux du Loir

Coteaux du Loir is een kleine appellatie voor rode, witte en rosé wijnen uit 22 gemeenten. Er zijn slechts ongeveer 70 hectare wijngaarden. Deze volgen de loop van de rivier de Loir, waarna de titel is genoemd. Dit moet niet worden verward met de grotere, meer beroemde Loire. De laatste ligt 35 kilometer naar het zuiden. Witte wijnen zijn in dezelfde stijl als de buren van Jasnieres en zijn ongeveer 35 procent van de totale productie. Rode wijnen maken ongeveer 45 procent uit van de appellatie. Ze worden geproduceerd uit Gamay, Pineau d’Aunis, Malbec en ‘Cabernet’ – een mix van Franc en Sauvignon. Het zijn door fruit aangedreven wijnen, licht van gewicht en relatief hoog in zuurgraad.

Jasnieres

Jasnieres is een kleine appellatie van witte wijn, waarbij alleen Chenin Blanc mag worden gebruikt. De wijnen variëren van kurkdroog en staalachtig tot ongelooflijk zoet, eventueel gebotrytiseerd. De wijnen kunnen enige gelijkenis vertonen met Savennieres en Vouvray, maar ontberen net een beetje de finesse van deze gebieden. De beste voorbeelden kunnen echter 15 jaar of langer ouderen.

Ga ontdekken en geniet!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel onbekende schatten te ontdekken in deze regio, die je op meerdere manieren zou kunnen inzetten. Van gastronomisch tot aan ontspannen borrelen. Ga ontdekken en geniet!

Geniet! – Lars Baak

Lars Baak is gastblogger voor Hart voor Wijn. “Levensgenieter in meerdere vormen, vader van een prachtige dochter en man van super vrouw. Ik houd van koken, reizen, hardlopen en uiteraard wijn. Ik ben besmet geraakt met het wijnvirus en dat heb ik sindsdien niet meer losgelaten. Na SDEN 1, 2 en 3 heb ik inmiddes ook SVH 4 wijn afgerond. Lees mijn proefnotities op Vivino!”
Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!