Wordt een pro in ruiken van wijnaroma’s met Nez du Vin

De geur van een wijn beschrijven is één van de lastigste dingen bij het wijn proeven. Door de wijn te ‘besnuffelen’ probeert iedere wijnexpert een poging te doen om aroma’s van bekende geuren als bloemen en fruit te herkennen. Met een beetje geluk komen er herinneringen en associaties naar boven waardoor je de geur herkent en specifiek kan benoemen wat je ruikt. Wordt een pro in het ruiken van wijnaroma’s met Le Nez du Vin. Enne.. lees vooral even tot het eind want ik mag korting weggeven! 

De oorsprong van geuraroma’s

Er zijn meer dan duizend(!) geurmoleculen geïdentificeerd in wijn, maar waar deze vandaan komen? Niet van het toevoegen van fruit bij de most in ieder geval. Primaire aromastoffen komen van oorsprong uit de druiven zelf en ontwikkelen zich als geurende moleculen die ‘voorlopers’ worden genoemd. Die moleculen zelf zijn oplosbaar in water en geven in de basis (nog) geen geur af, tot er wijn wordt gemaakt: vinificatie of simpel gezegd, de omzetting van druiven naar wijn. Tijdens het proces van de alcoholische vergisting komen die geurstoffen vrij. Die vergisting is bijna altijd gestuurd door temperatuur. Door de most (druivensap) terug te koelen kunnen namelijk primaire aroma’s en zuren goed behouden blijven. Aan de andere kant kan meer (kleur)extractie komen door een hogere temperatuur. Primaire aroma’s zijn afhankelijk van het druivenras, de bodem, het weer en de agrarische omstandigheden in de wijngaard.

Wijnaroma's next level

Naast de aroma’s vanuit de druif zelf zijn er ook secundaire en tertiaire aroma’s. Secundaire aroma’s ontstaan tijdens de wijnbereiding. Voor het gemak zeg ik altijd: dit zijn keuzes die de wijnmaker heeft en maakt om als het ware een extra laagje van aroma’s over de wijn heen te leggen. Het meest bekend is natuurlijk hout rijping waarbij de reeds vergiste wijn wordt in een houten vat opgevoed. Door houtrijping ontstaan aroma’s als vanille, kruidnagel en karamel. Een aan voorbeeld van een secundair aroma is de geur van boter door de malolactische omzetting bij een chardonnay. Ook fruitaroma’s die ontstaan door de vergisting en het gebruik van bepaalde gistculturen spelen hier een rol of de lagering sur lie waarbij de wijn enige tijd op de droesem rijpt.

Er zijn als laatste ook nog de tertiaire aroma’s. Deze ontstaan door langdurige rijping van de wijn, oxidatie en reductie spelen hierbij een rol. Deze aroma’s zijn zeer complex en ontstaan erg langzaam. Eigenlijk alleen bij oudere wijnen terug te vinden die al lang in de fles zit. Feitelijk duiden ze op een zeer langzame oxidatie van wijn waardoor je bijvoorbeeld in een oudere witte wijn gedroogde abrikozen kunt ruiken of truffel in een oude Pomerol.

wijncursus sden2 rotterdam

Hoe leer je wijnaroma's te herkennen?

Geur impressies zijn complex en niet bijzonder goed gestructureerd in onze hersenen. Daarom is het, zeker voor beginners maar absoluut ook wel eens voor experts, moeilijk om de geschikte term te vinden die de opgedane indruk bij het ruiken aan een wijn kan ontdekken. Geuren leer je voornamelijk kennen uit de natuur. Heb je als kind bijvoorbeeld regelmatig aardbeien op je brood gegeten, of bramen geplukt? Dan zullen dat aroma’s zijn die sneller herkenbaar zijn. Toch kan ook iedereen zonder die associaties het leren door op zoek te gaan naar de geuren, en er dan regelmatig aan te ruiken zodat je het vanzelf gaat herkennen. Zo kun je je neus steken in alle potjes van kruiden die je in de keukenkastjes vind, verschillende bloemen plukken of diverse fruit en vruchten kneuzen. Maarja, er zijn zóveel aroma’s dat dat eigenlijk onbegonnen werk is. Gelukkig bedacht Jean Lenoir daar iets op; Le Nez du Vin.

Le Nez du Vin is een prachtige luxe masterkit met 54(!) wijnaroma’s in flesjes. De aroma’s zijn gerangschikt per familie en soort, van primair, secundair tot tertiaire aroma’s. Zo zijn er diverse fruitige geuren als citroen, kweepeer en abrikoos maar ook bloemige geuren als lindebloesem en roos. Plantaardige en kruidige geuren vind je ook in de doos zoals paprika, gemaaid gras of kruidnagel. Zelfs de dierlijke geuren waar beginners zich nog wel eens bij afvragen of het lekker is kun je ruiken, denk aan leder en verse boter maar ook branderige geuren als karamel en koffie.

Naast de 54 flesjes vind je in de luxe doos ook per aroma een ‘flashcard’ zodat je jezelf kunt trainen. Zo kun je een flesje willekeurig blind pakken en proberen te benoemen welk aroma je ruikt. Er zit ook een super handig boekje met uitleg over de aroma’s en een gedetailleerde beschrijving. Wat daarnaast ook echt fijn is dat je op 2 manieren kunt ontdekken. Zo kun je vanuit een aroma kijken in welke wijn je het zou kunnen herkennen en leerde ik bijvoorbeeld dat saffraan veel voorkomt in een Elzas Pinot Gris of een Tokaji Aszú. Andersom is het ook uitgebreid beschreven en worden er van de belangrijkste wijngebieden per soort wijn gegeven wat voor aroma’s je er in zou kunnen herkennen. Het is écht next level wijn ontdekken.

En er is meer

De Masterkit is de meest complete editie met 54 geuren en is in het Nederlands beschikbaar. Er is ook een basis doos voor witte wijnen of rode wijnen maar die vind je dus ook allemaal in deze masterkit + wat extra aroma’s die daar niet in zitten. Als je het verder wilt aanvullen kan dat met de Faults box, met allemaal wijnfouten zodat je precies kunt ontdekken hoe wijn níet hoort te ruiken zodra hij bijvoorbeeld kurk heeft. Super handig. Ook is er een doos speciaal op de diverse houtgeuren genaamd “New Oak’’. Als je je wilt verdiepen in koffie of whisky kun je daar ook speciale aromakits voor bestellen, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het ruiken.

Sarinah & Bart zijn in 2008 gestart met Pandora’s Bottle en hebben naast hun winkel in Gouda ook een webshop www.pandorasbottle.nl. Ze importeren alle(!) wijnen zelf, wat vrij uniek is voor een wijnwinkel. Inmiddels hebben zij circa 350 wijnen uit Europa met een focus op Italië. Ze zijn de enige officiële importeur van Le Nez du Vin in Nederland en daarom weet je zeker dat je een ‘verse’ kit krijgt die recent gemaakt is, zodat de geuren lekker lang goed blijven. Als je de aromakit besteld bij Pandora’s Bottle krijg je standaard 5 jaar garantie maar als je hem goed bewaard (donker, in de doos en rechtop als een boek in de boekenkast) kan de set zeker 10 jaar mee.

En.. laat Pandora’s Bottle nou net iets leuks hebben bedacht. Wordt een pro in het ruiken van wijnaroma’s met Le Nez du Vin! Je kunt met de kortingscode HARTVOORLENOIR21 alle Le Nez du Vin producten bestellen met 5% korting. Zij hebben zelf al leuke combinatie kortingen en ook dan krijg je nog eens 5% extra korting. Win-win dus.. veel ruik én uiteindelijk drink plezier!

Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!