Alles wat je wilt weten over orange wijnen inclusief 3 proeftips

Inhoud van dit artikel:

Orange wijnen zijn zoals de naam al verklapt wijnen met een oranje tint. Nee, ze zijn niet gemaakt met sinaasappels, al kun je dat er soms wel in proeven. Zo rond koningsdag leek het me leuk hier eens in te duiken jullie uit te leggen hoe orange wijnen worden gemaakt én waar je oranje wijn kunt kopen. Daarom deel ik ook 3 proeftips voor gegarandeerd succes.

Hoe wordt orange wine gemaakt?

Orange wine wordt ook wel amberwijn genoemd en heeft een bijzondere manier van vinificatie. Bij normale witte wijn worden de schilletjes vrij snel na de persing gefilterd uit de wijn, waardoor de schilletjes geen kans krijgen om geur- en smaakstoffen mee te geven. Bij orange wijnen is dat net even anders. De druivenschilletjes weken enige tijd in contact met de most (druivensap), waardoor er een diep oranje tint ontstaat. Hoe langer de inweking van de schillen gebeurt, hoe dieper de kleur. Vaak start de fermentatie ook al en meestal duurt deze inweekperiode zo’n 4 dagen tot soms wel een jaar. Vaak wordt de wijn ook op natuurwijn stijl gemaakt, zonder enige toevoegingen als gisten of sulfiet. Tijdens die inweking gebeurt er echter nog iets anders. De schillen zitten namelijk ook vol met tannines, die hierdoor opgenomen worden in het sap. Bij een standaard witte wijn proef je geen tannines, maar dit herken je wél in een rode wijn. Je krijgt er een beetje een droog trekkend mondgevoel van.
orange wine
Traditionele Qvevri's onder de grond

Waar komen orange wijnen vandaan?

Feitelijk heeft de manier van vinificatie van orange wine dus niets te maken met de herkomst en kan er overal ter wereld orange wine worden gemaakt. Oorspronkelijk komt het uit Georgië wat een van de oudste wijnlanden ter wereld is. In Georgië zijn bewijzen gevonden dat er al zo’n 6000 jaar voor Chr. wijn gemaakt wordt. Vaak met behulp van Qvevri’s, een soort amfora die in de grond worden begraven. Inmiddels is de trend ook duidelijk terug te zien in Italië, Spanje en Slovenië. Zo wordt er in Italië ook rosé gemaakt van pinot grigio, die men dan vaak ramoro rosato noemt. In de Franse Jura regio maakt men al veel langer oxidatieve stijl wijnen zoals de Vin Jaune van savagnin druiven, maar de vinificatie is net wat anders omdat hier geen lange inweekperiode is maar een grovere persing met schil. Orange wijnen zijn nog steeds zeldzaam, maar winnen steeds meer populariteit. Vooral omdat het zo’n interessante nieuwe wijnstijl is én de wijn vaak bijzonder goed gepaird kan worden met gerechten. Zeker bij vegetarische gerechten of bereidingen waar je ivm de vele eiwitten normaliter een rode wijn zou kiezen, is een orange wijn een leuke variatie.

orange wine

Hoe smaakt orange wine?

Als je het voor het eerst gaat proeven, bereid je dan even voor op een compleet nieuwe ervaring. Het is compleet anders dan zoals je witte wijnen kent. Echt te vergelijken met rode wijn is het ook niet, omdat het niet de donkere fruit aroma’s heeft zoals je dan zou verwachten. Een orange wine proeft robuust en wild en heeft vaak uitgesproken aroma’s van sinaasappelschil tot zuurdesem, beurse appels, tropisch (overrijp) fruit en ook noten kun je vaak herkennen. Lekker? Zeker, mits je een goede te pakken hebt. Opvallend is altijd het bijzondere mondgevoel. Zoals in veel witte wijnen is een zuurgraad leidend, maar zoals ik al aangaf komen hier de tannines ook nog eens om de hoek kijken. Dat geeft een bitter effect en sommige associëren de smaak van orange wine zelfs met witbier.
dido garnacha

Oranje wijn kopen: 3 tips

Durf je het aan om oranje wijn een keer te proberen? Dan geef ik je graag mijn 3 tips om is wat te gaan ontdekken. Geloof me, ook ik ben geen die-hard funky wijnen liefhebber, maar voor iedere wijn zo zijn moment. Een veilige start vind je wat mij betreft in de rosé variant van pinot grigio. Wijnwinkel Le Nord verkoopt er een van de coöperatie Lunaria uit de Italiaanse Abruzzen voor €10,95. In de smaak proef je rozenbottel, framboos en amandelen. Niet je typische slobber rosé. Om het op te bouwen is de Luft & Liebe van Diwald uit Oostenrijk een hele fijne orange wijn. Gemaakt van grüner veltliner en te koop bij Ian en Wijn voor €18,50. Hier komen de echte sinaasappel tonen naar voren met rijpe appels en een tikkeltje peper en kruiden.

Als laatste de klapper die ik laatst ook weer in Spanje tegenkwam. De Dido van Venus la Universal is gemaakt van Garnacha, Macabeo en Xarel-lo door 2 top wijnmakers uit de regio. 15% rijpt zo’n 3-5 dagen met schil en 20% zo’n 24 uur. De rest gaat direct naar de pers. 30% van de wijn rijpt vervolgens op amfora en de overige 70% op eiken vaten in verschillende maten. Hier herken je duidelijk de oxidatieve toets in (noten) maar ook gedroogde abrikozen met een tikkeltje citrus. Geen goedkope wijn, maar voor €23,95 heb je wel echt een unieke proefervaring. Lekker bij een linzensalade met blauwe kaas zoals ik hier at. Nomnomnom!
Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!

niets meer missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

WIL JE VERDER LEZEN?

Bekijk de andere blogs