Pays d’Oc wijnen: de bakermat voor Franse innovatie

Toen ik de kans kreeg om mee te doen met een winactie van Pitch PR was ik natuurlijk helemaal in mijn nopjes. Dit keer niet alleen een wijn ontdekken en proeven, maar ook kans maken op een wijnreis naar het wijngebied Pays d’Oc. Maar kennen we dit wel als een wijngebied en wat wordt daar allemaal gebouwd? De Pays d’Oc wijnen doorgaan de laatste jaren een giga transformatie. Van massa productie naar innovatie in de wijngaarden en kelders. In deze blog vertel ik je er alles over.

Languedoc-Roussilon

Het hele wijngebied Languedoc-Roussilon omvat bijna 400.000 hectare wijngaarden en is daarmee het grootste wijnbouwgebied ter wereld. Vergeleken met Bordeaux is dat 3x zo groot maar het hele gebied is ook net zo groot als alle wijngaarden van Australië(!). De wijngaarden liggen langs de kust van de Middellandse zee, aan de voet van de Pyreneeën. Het is een ideaal wijngebied. Het klimaat is er stabiel, warm en dankzij de bergen is er ’s nachts voldoende afkoeling. Ook is er veel variatie in de bodem. Dit alles bij elkaar maakt dat de wijnboer nauwelijks tegen ziektes in de wijngaard hoeft te vechten.

Jarenlang was het een groot productiegebied voor simpele tafelwijnen. Wijnen met weinig karakter en daardoor kon het gebied niet meegaan met de internationale concurrentie. Zo’n 30-40 jaar gebieden is daar verandering in gekomen door een aantal investeerders waardoor de kwaliteit enorm is verbeterd. De streek wordt daarom nu ‘het Australië van Frankrijk’ genoemd, doordat ze zoveel moderne technieken toepassen. En dat zien we lang nog niet overal in Frankrijk.

Wijnsoorten Pay’s d’Oc

De wijnboeren kunnen kiezen uit 58 druivensoorten zoals de bekende chardonnay, viognier tot merlot en pinot noir. De wijnboeren hebben dus enorm veel vrijheid in het experimenteren en dat levert steeds vaker bijzondere wijnen op. Dat doen ze met druivensoorten die je hier eigenlijk niet zou verwachten. Zo wordt de Italiaanse sangiovese, Spaanse albarino maar ook de gewürztraminer steeds meer aangeplant. Veelal wordt er gewerkt met assemblage blends, waarbij verschillende druivenrassen en wijnen worden gemengd. Toch zie je ook steeds vaker cépage wijnen, gemaakt van één druivenras.

Pays d’Oc is hip and happening

Het Pays d’Oc wijngebied Languedoc-Roussillon is tegenwoordig hip and happening. Het vernieuwt en verjongt continu. De Pays d’Oc wijnen worden steeds interessanter en ondanks dat zijn ze nog altijd prettig geprijsd. De internationale druivensoorten mogen niet altijd onder de strenge (soms wat oubollige) Franse wijnwetgeving worden gebruikt. Om de creativiteit niet aan banden te leggen en de kwaliteit van de Pays d’Oc wijnen te beschermen, kent het gebied sinds 1987 de kwaliteitsklasse IGP. Indication Géographique Protégée Pays d’Oc om precies te zijn. Onder die kwalificatie zijn zo’n 1375 bedrijven geschaard met circa 12.000 wijnproducenten. De IGP Pays d’Oc wijnen doen zeker niet onder voor de klassieke appelations, maar profiteren dus van de ruimte en vrijheid die het IGP label ze biedt. Daarom kun je dus genieten van die Italiaanse sangiovese in een Zuid-Frans jasje. Feestje toch?

paysdoc

Château Guéry Grès

Geloof het of niet, op de dag dat ik de fles van Pitch PR thuis ontving heb ik diezelfde ochtend een andere wijn van hetzelfde wijnhuis geproefd. Voor mijn werk proefde ik de chardonnay van Serre de Guery en die middag stond de postbode met de gewürztraminer op de stoep. Die had ik even niet aan zien komen, een gewürztraminer uit Zuid-Frankrijk?

De wijnen van Serre de Guery zijn afkomstig van een familiedomein in het hart van de Minervois. Het omvat circa 23 hectare en verbouwt wijnen op arme, kalkhoudende kleibodems. Het wijnhuis wordt gerund door de jonge René-Henry Guéry, wijnbouwer in hart en nieren. Doordat het hier bijna altijd waait profiteert men van genoeg koelte. Ze halen het maximum uit de druiven door een milieuvriendelijke wijnbouw en een nachtelijke pluk voor de witte druiven.

pays doc

Gewürztraminer Conseil

De gewürztraminer is een enorm aromatische en vroeg rijpende druif. Dat maakt het vaak makkelijk om de druif te verbouwen in een koeler gebeid zoals de Franse Alsace of de Duitsland. Om het nog maar extra uitdagend te maken besloot het wijnhuis het meest kalkrijke perceel te kiezen. Dat levert namelijk veel mineraliteit op en geeft een langere houdbaarheid aan de wijn.

Zonder enig idee wat ik kon verwachten besloot ik de proef maar op de som te nemen. Deze wijn kent een aromatische explosie van geuren en smaken. Alles wat je wilt proeven in een gewürztraminer komt voorbij. Rozen, lychee en dampend tropisch fruit. En héél erg blij word ik van het feit dat hij zo mooi droog en elegant is. Totaal niet lamgeslagen door de hitte. Sterker nog, er komt kruidigheid mee en gemberachtige aroma’s. Fantastische wijn en perfect om te combineren bij pittige Aziatische keuken. Daarnaast kan hij ook mooi als begeleider met romige witte kazen. 

Ik ben om. Pays d’Oc wijnen zijn enorm divers en zeker het ontdekken waard. Nu Pitch PR nog overtuigen om mij daarheen te sturen 😉 

Liefs,

Kirsten

Meld je aan voor nieuwsupdates zodat je op de hoogte bent van de nieuwste blogs en tips.