Wijnklimaatkast – De oplossing om je wijnen te bewaren

Al enige tijd wilde ik graag een wijnklimaatkast. Het leek mij een mooi moment deze mijzelf cadeau te doen zodra Hart voor Wijn 1 jaar bestond, en dat is inmiddels zo ver! Afgelopen week is mijn wijnklimaatkast bezorgd én geïnstalleerd. Het leek me eens een blog te schrijven over het bewaren, ouderen én serveren van wijn en natuurlijk ga ik even op scheppen over die geweldige klimaatkast van mij. Ben jij ook op zoek naar een Wijnklimaatkast? Lees dan snel verder want dankzij Dukes of Wine heb ik een leuke aanbieding voor jullie. 

Waarom een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast is dé ideale manier om het ideale klimaat te creëren waarin een wijn bewaard dient te worden. Dat gaat dus echt verder dan alleen maar de serveertemperatuur. Een wijn is er altijd bij gebaat op een constante temperatuur te blijven, trillingvrij te liggen én op een donkere plek. Het moet ook niet een vochtige plek zijn, want schimmelvorming in een natte kelder kan ook zorgen dat die muffe geur door de kurk van je fles wijn doordringt. Daarnaast is het natuurlijk gewoon prachtig om een mooie plek voor je wijnen te hebben. Zeker als het zo uit de hand begint te lopen als hier in huis en op een gegeven moment niet meer weet waar je ze laten moet. First world problem, I know. 

wijnklimaatkast

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Tegenwoordig zijn lang niet alle wijnen meer gemaakt om jarenlang weg te leggen en te ouderen. Toch mag je van een beetje wijn verwachten dat je die enige tijd kunt bewaren, of die nu wel of niet nog mooier wordt in de fles. Alleen daarom al is het ideaal om je wijnen op de perfecte temperatuur te bewaren zodat je die altijd gelijk op de juiste temperatuur kunt drinken. 

Of een wijn nu wel of niet mooier wordt in de fles, hangt enorm af van het type wijn. Een wijn met veel tannines, zoals een dikke Barolo, heeft nu eenmaal tijd nodig om ‘op dronk’ te komen. Of denk aan een zwaardere Bordeaux. Ook witte wijnen kunnen best mooi ouderen, zoals een Riesling uit de Alsace of een houtgerijpte chardonnay.

Tannines in wijn veranderen door de jaren heen in de fles. Ze worden dan wat makkelijker, zachter. De wijn krijgt een satijnachtige textuur. Dat ouderen kan dan dus zeker een prachtige wijn opleveren, maar er is altijd een moment dat de wijn ‘over z’n top’ gaat. Dat betekent dat de fruitaroma’s uit de wijn verdwijnen en je een onplezierig glas proeft. Dat wil je natuurlijk voor zijn. Kijk daarom altijd even op de achterkant van de fles of vraag het aan de winkel voordat je besluit je wijn voor jaren weg te leggen. 

Ideale temperatuur voor wijn

Een wijn kun je het beste opslaan en bewaren bij een temperatuur van 10 à 12 graden. Op welke temperatuur je je wijn serveert is verschillend bij de soort wijn.  De juiste temperatuur voor het drinken van wijn is essentieel voor een optimale smaakbeleving. Vaak worden rode wijnen te warm geserveerd en witte wijnen juist te koud. Een te warme of koude wijn zal zijn geur en smaak verliezen. Je kunt een wijn over het algemeen beter te koud serveren dan te warm. De wijn warmt namelijk snel op in je glas.  Onderstaand lijstje is een grove(!) richtlijn hoe koud je de wijnen het beste kunt drinken.

  • Mousserende en licht zoete wijnen 6-8 ºC
  • Dessert en rijke zoete witte wijn 7-10 ºC
  • Lichte frisse wijn 7-11 ºC
  • Volle of houtgerijpte witte wijn 10-15 ºC
  • Jong fruitig licht rode wijn 13-15 ºC
  • Medium rode wijn 13-15 ºC
  • Volle wijn met veel tannine 16-18 ºC
wijnklimaatkast

Welke klimaatkast past bij jou?

Inmiddels had ik zo’n 80 wijnen in huis toen ik besloot dat het echt tijd was die wijnklimaatkast aan te schaffen. Eerst dacht ik, ik neem er 1 voor zo’n 50 flessen en de rest blijft dan in een rekje staan. Maar als je dan toch bezig bent, kun je het maar net zo goed gelijk helemaal goed doen toch? Dat beetje extra kan er ook nog wel af 😉 Ik wilde dan ook maar gelijk 2 temperatuur zones en een mooie, UV werende glazen deur. Dat laatste is belangrijk om je wijn te beschermen tegen de zon.  Niet geheel onbelangrijk moest hij ook geluidsarm zijn (is die!) én energiezuinig (is die allebei!). Daar komt ook nog bij dat deze wijnklimaatkast een winterfunctie heeft en dus in een toekomstig huis eventueel in een koele kelder of garage kan staan. En als we dan toch ooit nog een ander huis krijgen, is het dubbel top dat deze wijnkast zowel vrijstaand mooi is maar ook in te bouwen is.

De wijnklimaatkast die ik gekozen heb is de Wine Klima D104T. Deze heeft volledig uittrekbare rekken waardoor je ook de wijnen die achterin liggen heel makkelijk kunt pakken zonder dat je de flessen stapels steeds moet herschikken. Door die rekken passen er nu zo’n 102 flessen van type Bordeaux in. Ik kom op iets minder, omdat ik uit de Ahr persé zoveel van die dikke brede jongens mee moest nemen. Heb jij nóg meer flessen of aan een kleiner maatje genoeg? De keuze is enorm bij Dukes of Wine dus er zit vast en zeker iets voor jou bij.

Ben jij ook op zoek?

Dan heb ik goed nieuws. Je ontvangt namelijk tot 31 december (!) 5% korting met de code HARTVOORWIJN2020 de webshop van Dukes of Wine. Dus je kunt op je gemak rondneuzen óf alvast een wensenlijstje voor kerst maken. En de keuze bij Dukes of Wine is echt reuze. Je kunt Francesco van The Dukes of Wine altijd contacten voor persoonlijk advies. Hij kwam zelfs persoonlijk helpen bij het plaatsen en installeren. Echt een top service! 

Kirsten van Harten

Kirsten van Harten

Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!