Wijnbouw en klimaat
Als we het zouden vergelijken met een bekender gebied, dan komt het klimaat van Hongarije enigszins overeen met noordwest Spanje, de Bourgogne en de Bordeaux. In essentie is het een landklimaat met warme zomers en strengere winters. Ook hier is vorst in de lente en regen in het najaar een risico. In het westen heeft echter het Balatonmeer dankzij zijn grote oppervlak een matigende invloed op het klimaat. Het meer is niet erg diep en verwarmt daardoor snel, waar de wijnstokken in de herfst van profiteren. De combinatie van de relatief noordelijke ligging, genoeg neerslag en zeker 2.000 zonuren per jaar maken de omstandigheden voor wijnbouw ideaal in Hongarije. Totaal staat er zo’n 59.000 ha wijngaarden aangeplant, wat fors meer is dan in bijvoorbeeld Oostenrijk.
Zo’n 2/3e van de wijnen uit Hongarije zijn wit en die worden in verschillende stijlen gemaakt, zo ook mousserende wijnen van bekende druiven als chardonnay en pinot noir. De aanplant van druiven in Hongarije is enorm gevarieerd. Naast de bekendere, Europese rassen als cabernet sauvignon en cabernet franc, is de blaufränkisch het meeste aangeplant. Voor wit is dat de welschriesling de belangrijkste druif.

De belangrijkste wijngebieden voor Hongaarse wijnen
De wijngebieden in Hongarije zijn verder te verdelen in vijf grote regio’s. Duna (Hongaarse benaming voor Donau) is de grootste, maar kwalitatief van ondergeschikt belang. Het sub gebied Kunság is daarin het grootste. Balaton ligt in het westen en is vooral een witte wijn regio. Noord-Transdanubië is het noordwesten van Hongarije met ook voornamelijk wit, waar bijvoorbeeld de belangrijke regio Sopron ligt wat veel overeenkomsten toont met de wijnen uit Oostenrijk. Pannon is zuidelijk gelegen en produceert zowel witte wijnen (Pécs en Tolna) als rood (Villaný en Szekszárd). Dit zijn vooral Bordeaux-blends aangevuld met kékfrankos en portugieser. Twee wijngebieden verdienen een bijzondere vermelding.

Hongaarse Wijn van stierenbloed!?
De edele Hongaarse wijn Tokaji Aszu
Aszú is een assemblage van Szamorodni wijn en een hoeveelheid toegevoegde most van verschrompelde, aangetastte botrytis druiven. Die basiswijn wordt gönc genoemd en zit in een vat van 136 à 137 liter. Daar komen de aszú druiven bij, uit emmertjes van 20 liter (25kg), puttony genoemd. Die aszú druiven worden zo’n 24 tot 36 uur ingeweekt met de gönc om daarna verder te gisten en de druiven te laten persen. De wijn rijpt vervolgens minimaal 3 jaar in koele, vochtige kelders. Het gevolg is een edel zoete wijn met minimaal 120gr restsuiker (5 puttonyos) of 150gr restsuiker (6 puttonyos).

Andere Tokaji wijnen
De Szamordini zijn deels door botrytis aangetaste druiven als ook deels gaaf gebleven druiventrossen. Meestal rijpt Szamorodni onder een florlaag waardoor het enigszins lijkt op een fino sherry. Forditás en Máslás zijn wijnen die ala Valpolicella Ripasso een tweede vergisting krijgen door de toevoeging van de uitgeperste aszú wijnen, en lijken qua stijl wat op de Smazorodni.

Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!
Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!