Wijn uit Portugal komt vooral van inheemse druiven
Bijna alle wijnstreken in Portugal staat wel bekend om een of meerdere inheemse druivenrassen. De meeste druiven die je in Portugal terugvindt, zijn in andere wijnlanden nauwelijks aangeplant. Totaal zijn er zo’n 248 inheemse druivenrassen door de PORVID vastgesteld. Vroeger was de mengelmoes dusdanig, dat een wijnboer eigenlijk niet eens wist wat hij had omdat de druiven kriskras stonden aangeplant. Inmiddels spelen ook de klassieke Franse druivenrassen als syrah en cabernet sauvignon een rol. Met name in de zuidelijke wijngebieden in Portugal zoals Alentejo en Lisboa zijn de internationale druivenrassen belangrijk. Het merendeel van de wijnen in Portugal is vaak een blend van verschillende druiven waarbij de inheemse druiven de boventoon voeren.

De belangrijkste witte en blauwe druivenrassen
Wat is er bijzonder aan Portugese wijn?
De 3 belangrijkste wijngebieden in Portugal

Alentejo ligt een stuk zuidelijker en is vooral bekend geworden om de kurkproductie. Het grenst in het zuiden aan de Algarve en het is hier vaak extreem warm en droog. Wijnbouw vindt er op grote schaal plaats met vaak grotere wijnhuizen. Ondanks de warmte krijgen de wijnen door goede innovatie genoeg frisheid mee. Rode wijnbouw is in de Alentejo dominant, gemaakt van onder andere Aragonez (Tempranillo) en Touriga Nacional, maar dus ook de Franse Syrah en Cabernet Sauvignon. Voor witte wijnen wordt vooral de Antão vaz gewaardeerd, die tropisch fruit aroma’s geeft en een goede zuurgraad heeft.
Natuurlijk zijn er nog meer wijnstreken

Kirsten van Harten
Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over wijn zodat anderen er wat van kunnen leren. Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook. Zolang je er maar van geniet!
Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!