Verse pappardelle met asperges, pancetta en pistachenootjes

“Het seizoen” is al weer een tijdje aan de gang, dus volop profiteren mensen! Voordat je het weet is het weer voorbij. Ik heb het dan natuurlijk over asperges. Ik kan zelf enorm genieten van asperges in combinatie met verse pasta. Dit keer vers gemaakte pappardelle, met gegrilde asperges, uitgebakken pancetta en een crumble van pistachenootjes. Om extra veel smaak te geven hebben we de asperges gegrild. Dit geeft echt wel veer meer smaak. Hetzelfde hebben we gedaan met de pistachenootjes, die zijn even kort droog geroosterd in een pan. Ook weer om extra smaak te krijgen. Een heerlijk gerecht dat siert in zijn eenvoud en het gebruik van topproducten. Buon appetito!

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • verse pappardelle. Je kunt ze zelf maken, of anders gedroogd of vers uit het koelschap.
 • 8 asperges (ca 4 mooie dikke asperges per persoon)
 • 4 plakjes pancetta
 • klein handje gepelde pistache nootjes
 • 1 teentje knoflook
 • goede olijfolie
 • biologische citroen
 • 6 takjes platte/ Italiaanse peterselie
 • scheutje witte wijn
 • vers gemalen peper
 • zout
verse pappardelle

Hoe begin je eraan?

Schil de asperges en snij de harde onderkant eraf. Ik hoef wellicht niet te vertellen dat je dit “afval” nog prima kunt gebruiken voor het maken van aspergebouillon. Blancheer ze heel kort. Ze moeten nog knapperig zijn. Gril de asperges zodat ze mooi bruine streepjes krijgen. Laat ze even afkoelen en snij ze elke asperge in 4-5 stukken.

Hak de peterselie fijn. Hou nog een takje over voor de garnering. Doe in een kommetje een flinke scheut olijfolie, de fijngehakte peterselie, wat geraspte citroenschil en het sap van een halve citroen. Voeg wat vers gemalen peper toe. Laat tot gebruik even goed intrekken.

Hak de pistachenootjes fijn (niet te fijn) en rooster ze even in een droge pan.
Nu kunnen we beginnen aan de saus. Dit is ook het moment dat de pasta in de pan kan.

Verwarm in de pan waar we de pancetta hebben uitgebakken wat olijfolie. Laat de knoflook mee opwarmen, maar laat deze vooral niet aanbranden, dat geeft een bittere onaangename smaak. Niet te hoog vuur dus. Voeg een klein scheutje witte wijn toe. Doe de asperges erbij om mee op te warmen.

Schep de ‘al dente’ gekookte pappardelle erbij en doe de pancetta, de peterselie marinade en de pistachenootjes erbij. Breng eventueel nog even op smaak met vers gemalen peper. Schud de pan zodat alles zich goed vermengt. Voor het serveren nog een scheutje goede olijfolie en wat fijngehakte peterselie. Wedden dat je geen kaas mist?

danoi

Het wijnadvies van Kirsten

Dit gerecht heeft van alles om rekening mee te houden. Misschien nog wel het belangrijkste is de citroen peterselie dressing. Zuren versterken elkaar namelijk. Het frisse karakter van het gerecht vraagt om een frisse, witte wijn. De romigheid van de olijfolie en asperges brengt de nodige balans daarin en de pancetta versterkt het smaakgehalte van dit gerecht. Hoewel je bij een wat vettiger gerecht ook een wijn met houtrijping kan kiezen, denk ik persoonlijk dat de frisheid van het gerecht daardoor snel verdwijnt. Hierom zou ik er een wijn met citrus aroma’s bij schenken, maar ook weer niet té overheersend is. Een levendige wijn zoals een arneis uit Piëmonte of een Duitse riesling zal het zeker goed doen. Proost!

Dit recept is bedacht en uitgewerkt door Pasqualino & Pauline van da noi. Laat je inspireren door foto’s en recepten van lekkere gerechten uit de Italiaanse keuken. Kijk voor meer op hun website en volg ze op instagram. Buon Appitito!
Meld je aan voor nieuwsupdates zodat je op de hoogte bent van de nieuwste blogs en tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *