Pinotage: de tricky trots van Zuid-Afrika!

Wat chenin blanc is voor witte wijn, is pinotage voor rode wijn; hét gezicht van Zuid-Afrika! Pinotage ontstond begin vorige eeuw aan de Stellenbosch University; een door kruising ontstaan ras, speciaal voor het Zuid-Afrikaanse klimaat geschikt. Maar wat is het en wat maakt deze blauwe druif zó speciaal dat Zuid-Afrikaanse wijnboeren gaan glimmen van trots als ze deze druif succesvol geteeld hebben?

Banaan, rubber, aceton?

Abraham Perold werkte in 1925 als professor in de wijnbouw aan de universiteit van Stellenbosch toen hij besloot een druivenras te ontwikkelen die zowel een hoge opbrengst zou hebben als veel complexiteit. Hij kruiste pinot noir en cinsault (toen nog hermitage geheten) en pinotage was geboren! Door zijn concullega’s werd Perold al gauw voor gek verklaard, de aroma’s van pinotage werden in die tijd niet erg gewaardeerd.

Kenmerkende aroma’s van pinotage zijn aroma’s die ook nu niet altijd als positief ervaren worden als ze worden ontdekt in een wijn. Vaak zelfs kenmerkend voor een wijnfout, maar in een pinotage het resultaat van perfect rijpe druiven en een juiste behandeling in de kelder. Naast deze bijzondere aroma’s als banaan, rubber en aceton heeft pinotage ook heus nog wel ‘normale’ aroma’s als kers en ander rood fruit, koffie, chocolade, specerijen, rooibosthee en wat rokerigs. Wijn van pinotage is meestal stevig, aards en heeft een hoog tanninegehalte.

pinotage zuid afrika
Copyright Aaldering Wines

Van tricky naar trots

Toen pinotage op de markt kwam, was hij helemaal niet geliefd. Net als bij één van zijn ouders, pinot noir, was er sprake van een zeer wisselende rijpheid van de druiven en daardoor kwaliteit van de wijn. Maar, pinotage veroverde de harten van de Zuid-Afrikanen en later ook van de rest van de (wijn)wereld. Dat ging niet zonder slag of stoot; toen begin jaren negentig de Zuid-Afrikaanse wijnboeren mochten beginnen met exporteren, had men in het buitenland amper gehoord van pinotage, er was dus helemaal geen behoefte aan!

Mede dankzij een groep wijnmakers die een heuse stichting opgericht hebben ten behoeve van de kwaliteit van pinotage: the pinotage association, werd het toch nog een wereldwijd succes. Inmiddels staat pinotage ook aangeplant in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Canada. Een aantal van de leden van de pinotage association maakt pinotage van geweldige kwaliteit die ook in Nederland goed verkrijgbaar is. Denk bijvoorbeeld aan pinotage van Kanonkop, Beyerskloof en Perdeberg. Om pinotage nog beter op de internationale kaart te zetten, werd de internationale pinotage-dag opgericht. Ieder jaar op de tweede zaterdag van oktober heb jij geen excuus nodig om een fles open te trekken. Maar, nog beter is zorgen dat je op dat moment in Zuid-Afrika bent! Er worden grootse feesten georganiseerd in en rondom de wijngaarden.

pinotage zuid afrika

Borrel of eetwijn?

Door zijn ongebruikelijke aroma’s raad ik je aan pinotage zeker eens te proberen zonder erbij te eten! Maar in feite past deze druif beter bij voedsel dan dat hij sterk op zichzelf is. Combineer het met rood vlees met sterke sauzen, met wild of met Zuid Afrikaanse Bobotie!

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar pinotage of zie je het misschien nog niet helemaal zitten? Geef het een kans! Goede wijnmakers weten hoe ze nieuwe wijnmaaktechnieken kunnen toepassen om de kwaliteit van pinotage nog meer te vergroten.

Cheers!

Linda van der Helm

Linda van der Helm

Linda woont in Amsterdam, is gastblogger voor Hart voor Wijn. Zij werkt als sommelier in een wijnbar en heeft WSET-3 afgerond. Ze denkt na over Diploma Course en houdt, naast wijn, van reizen. Ze maakt elk jaar een verre reis en/of een wijnreis. Linda houdt ervan om onbekende wijnlanden of -rassen te ontdekken, net als wijnbars door heel Nederland!

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!