Voorjaarswijnen en wijn spijs tips voor Pasen.

Terwijl Nederland thuis zit (en dat gaat voorlopig ook nog even duren), is het voorjaar niet meer te stoppen. De zon breekt overal door en de temperaturen stijgen gezellig mee. Als vanzelfsprekend trek ik nu dan ook opeens weer rosé en frisse witte wijnen uit het rek. Heerlijk bij frisse visgerechten of salades. Grappig dat het seizoen zo’n invloed heeft op je smaak. Voorjaarswijnen, wat voor wijnen zijn dat dan? Volgend weekend is het Pasen en ondanks het coronavirus gaan we dat natuurlijk –weliswaar thuis- gezellig vieren. Met goed eten én wijn. Paas-wijn. Echt een marketingterm. Eieren en wijn gaan vaak helemaal niet zo goed samen. Of toch wel? In deze blog neem ik je mee in een aantal wijn spijs tips voor jouw paasbrunch, borrel of diner.

Voorjaarswijnen, paaswijnen?

Tegenwoordig is Pasen ook steeds meer het feest van de lente. De lammetjes, de bloemetjes en de bijtjes. En dat wordt steeds meer, volledig terecht wat mij betreft, culinair gevierd. Met Pasen kun je wat eten betreft alle kanten op. Of je nu kiest voor een uitgebreid paasontbijt, een eindeloze paasbrunch, een borrel of een uitgebreid paasdiner. En wat je dan ook gaat maken, met het voorjaar komen er ook andere wijnen op tafel. Voorjaarswijnen zijn over het algemeen wat lichter. Wat lager in alcohol. En met een wat lagere smaak-intensiteit. Vergelijk dat met het volume van je radio. Hoe hard staat de wijn? Een muscadet uit de Loire heeft een lage smaakintensiteit en is laag in alcohol. Heel geschikt voor in het voorjaar en een lekkere lunch. Een dikke vette houtgerijpte heeft veel meer power. Dan wil je op zijn minst tropisch fruit en een vleugje frisheid proeven. Strak droge wijnen die uit je glas stuiven zoals en mooie sauvignon blanc uit marlborough. Rood kan ook nog makkelijk. Niet te jammig of intens. Liefst al wat gekoelder en lekker veel fruitaroma’s.

Wijn spijs combineren

Ik heb hier eerder al twee blogs over geschreven, maar het is natuurlijk altijd goed om weer even de basis principes erbij te pakken. Begin met te bepalen welke basissmaken in je gerecht voorkomen (zoet, zuur, zout, bitter). Kies voor een combinatie voor een goed tegengewicht, dus zoet-zout of zoet-zuur en zoek daar de passende wijnstijl bij uit. Dan kun je vervolgens kijken naar specifieke smaken in je gerecht, bijvoorbeeld bepaalde kruiden of toevoegingen. De smaken en aroma’s van wijnen en gerechten beïnvloeden elkaar.

Bij goede combinaties zijn dus wel overeenkomsten nodig tussen het mondgevoel, smaakgehalte en de aromatische structuur van een gerecht. Fris hoort bij fris, filmend hoort bij filmend etc. Bij de combinatie van wijn en spijs geldt echter dat strak vóór filmend gaat, fris vóór rijp en een laag smaakgehalte gaat voor een hoog smaakgehalte. Onthoud ook dat de wijn en het gerecht allebei hun eigen karakter met smaaknuances en het is al top als deze ook in combinatie overeind blijven. Maak het je zelf niet té lastig. Behalve die basis regels aan te houden bij het combineren van wijn met spijs, zijn er een aantal specifieke reacties om rekening mee te houden. Neem even een kijkje in deze blog om de 6 primaire smaken en de invloed van wijn erop te lezen. Ook vind je daar een aantal praktische combinatie tips.

Tips voor jouw paasbruch/diner

Croissantjes, eieren, chocolade. Maar ook paasstol en gerookte zalm. Allemaal lekkere dingen die je kunt gaan eten. Hoeft het overigens geen Pasen oor te zijn wat mij betreft. Maar goed daar ging deze blog over. Even wat ultieme wijn spijs tips dus voor de paasdagen.

Begin je dag goed en dat doe je natuurlijk met een uitgebreid ontbijt. Zo’n heerlijke volle tafel met zoetigheid.  Ja ieder feestje begin je wat mij betreft feestelijk, zeker nu. Trek dus een mooie fles bubbels te voren. Ik vind een zware champagne zelf iets te heftig in de ochtend, dus een fruitige cava of prosecco is meer mijn ding. Vind jij het sowieso allemaal wat te heftig? Giet er dan wat jus d’orange bij en zo heb je een lekkere mimosa. Staat ook heel feestelijk!

Grote kans dat er ‘s middags toastjes met garnalen en gerookte zalm om tafel komt. Hier wel in ieder geval. Een strakdroge citrcusachtige wijn is hier goed bij. Zoals een sauvignon blanc of een chablis. Heb je wat meer romige zalm met bijvoorbeeld een hollandaise saus, dan kan daar ook een mooie houtgerijpte chardonnay bij. 

‘s Avonds eet je misschien wel een stuk lamsvlees of een ander mooi vlees. Misschien zelfs wel iets van de BBQ. Kies dan voor een kruidige wijn als de cabernet sauvignon. Die druif lijkt er wel voor gemaakt. Ga jij voor kip of gevogelte? Dan is wederom die chardonnay top. Of misschien bestel (of maak) je wel lekker sushi, dan zou ik voor een witte wijn zonder houtrijping gaan of je eindigt weer met die bubbel. Bubbels zit je sowieso altijd goed mee wat mij betreft. 

Wijn met ei, hoe dan?

Als ik aan eten met Pasen denk zie ik zo’n heerlijk gedekt tafel voor me met allemaal lichte gerechtjes, en eieren natuurlijk. Of je ze nu kookt, bakt of in een quiche verwerkt: eieren worden massaal gehamsterd. Als je ei met wijn combineert, zal je wellicht weleens gemerkt hebben dat het een vervelende smaak kan geven. Vaak heel zurig, dat komt omdat eieren een hoge PH waarde hebben en de meeste witte wijnen juist een lagere PH waarde en dus veel meer zuur bevatten. Dus als je eerst een hapje van ei neemt is je mond snel ingesteld op een laag zuurgehalte. Neem je dan een slok frisse zure sauvignon blanc dan botst dat enorm waardoor het nóg zuurder smaakt allemaal. Dat kun je op lossen door een wijn te nemen met wat rondheid. Niet persé een zoete wijn, maar wel wat zachtere smaken. Een pinot blanc is dan je beste vriend. Uit de Elzas bijvoorbeeld. Zit je ook gelijk goed met asperges. Maar de pinot blanc gaat ook prima bij croissants, zalm etc. Perfect voor je brunch dus. Overigens kun je ook prima voor een lichte pinot grigio gaan. Lekker!

Wijnpakket Stay at Home

Om het je dit voorjaar tijdens de ‘stay at home’ periode wat gezelliger te maken, heb ik samen met Wijnwinkel Le Nord iets leuks bedacht. Een proefpakket bestaande uit zes vrolijke voorjaarswijnen. Want ja, als jullie niet naar een proeverij kunnen komen, dan breng ik die toch gewoon bij jou? Het pakket is speciaal om te vieren dat het lente wordt. Het pakket bestaat uit een frisse cava, een mooie Siciliaanse frisse witte wijn en een Spaanse blend van chardonnay en viura met veel tropisch fruit. Er zit natuurlijk een fles rosé in, die als witte wijn is gemaakt van sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. En twee rode wijnen: een marselan uit de Franse Languedoc die perfect combineert bij de borrel en tapas en een wat intensere monastrell uit Spanje, die tegelijkertijd nog genoeg fruitaroma’s heeft. Echt genoeg keuze om bij je paasweekend open te trekken.

Naast de wijnen ontvang je uitleg over proeftechniek, een aromawiel, uitgebreide beschrijvingen en wijn spijs tips. Het pakket kost €59,50 en wordt gratis bezorgd in Regio Rotterdam. Verzenden kan natuurlijk ook. Heb jij interesse in zo’n lente wijn pakket? Neem dan even contact met me op of stuur een berichtje naar 06-30899889.

Liefs en alvast een heel fijn paasweekend,

Kirsten

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!