Champagne bezoeken & how it’s made

Champagne! What’s not to love? Bij ieder feestje of chique diner wordt wel een fles opengetrokken. Vaak als aperitief maar wist je dat champagne ook perfect te combineren is met verschillende gerechten? Ja, het is vaak best prijzig, zeker in de horeca. Die hogere prijs heeft echter ook een aantal logische oorzaken. Dat het de moeite waard is om te drinken wist je vast wel, maar het is ook een enorm leuk gebied om te bezoeken. Waar je moet zijn in het champagne gebied voor een wijnreis en uitleg lees je verderop!  Champagne gebied wijnreis tips.

De streek met al haar regels..

De Champagne streek ligt vrij noordelijk in oost Frankrijk bij de stad Reims. Het heeft een mild klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 10 graden, winters die net niet té koud zijn voor wijnbouw en zomers met soms veel regen. Dat laatste vergroot de kans op rotting van de druiven, net als eventuele hagelbuien in het gebied. Positief is echter de bijzondere krijtbodem die de warmte goed kan vasthouden waardoor de druiven goed kunnen rijpen. 

Champagne wordt geproduceerd van 3 druivenrassen: de witte chardonnay en de blauwe pinot noir en pinot meunier. De chardonnay geeft vaak finesse en minerale aroma’s, pinot noir zorgt voor aroma’s van rood fruit en structuur/kracht en pinot meunier is een redelijk makkelijke druif met aroma’s van bloemen. Een blanc de blancs champagne wordt enkel gemaakt van de chardonnay druif maar je ziet ook veel blends. Dit ligt een beetje aan het subgebied waar de druiven groeien. Voor champagne is het heel belangrijk dat de kwaliteit constant is. Huizen / merken ontwikkelen daarom echt bepaalde smaaktypes die over de jaren heen hetzelfde moeten zijn, ongeacht de oogst. Een normale fles champagne is daarom altijd een assemblage (mix) van meerdere oogstjaren / basis wijnen. Om de huisstijl te bewaken worden er dus vaak oudere wijnen toegevoegd aan de nieuwe oogst. 

Het grootste deel van de druiven worden door de boeren verkocht aan grotere champagnehuizen die het onder hun merknaam op de markt brengen. De prijzen van die druiven worden jaarlijks vastgesteld door een comitée en gemiddeld kosten de beste druiven rond de 6 euro per kilo.. en dat terwijl er 1,5 kilo druiven nodig zijn voor één fles champagne. Er zijn daarnaast (bizar) veel regels vastgelegd waar een champagne aan moet voldoen. Zo mag een boer niet zelf bepalen wanneer hij gaat oogsten en moet iedere fles minstens 15 maanden in de kelder rijpen voordat ze verkocht mogen worden. Millésimé champagnes (uit één oogstjaar) zelfs 36 maanden. 

Champagne gebied wijnreis uitleg

Méthode champenoise

Champagne wordt niet zomaar een mousserende wijn en heeft een klassieke, traditionele methode van wijnbereiding. Het persen gebeurt bijzonder voorzichtig en uit 4000kg druiven mag maximaal 2550 liter druivenmost (sap) komen. De eerste 80% (cuvée) van het sap bij het persen is van de hoogste kwaliteit. Het sap wordt (afzonderlijk per druivenras) vergist in meestal RVS tanks en duurt 2-3 weken. Daarna wordt de wijn overgestoken op schone vaten of tanks om hem ‘op te voeden’. Aan de nog steeds stille wijn wordt uiteindelijk gist en suiker (Liqueur de Tirage) toegevoegd. De wijn wordt gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. De flessen gaan naar de kelder en ondergaan daar een tweede vergisting die wel een paar maanden kan duren. Tijdens die vergisting van dus minimaal 15 maanden ontwikkelt zich koolzuurgas. Er ontstaat een gist bezinksel in de fles die er uit moet, zonder dat de bubbels verloren gaan. De flessen gaan in pupitres, schuinstaande rekken zoals op de foto hier boven. In 6 weken tijd zakt het bezinksel naar de fles. De flessen worden telkens een slag gedraaid en verticaler gezet (remuage). Zodra dat gist bezinksel goed is afgezakt naar de hals worden de flessen in een pekelbad gedompeld van -28 graden. De hals bevriest en door de druk schiet het gist bezinksel er na opening uit (dégorgement). Het beetje ruimte wat nu achterblijft wordt aangevuld met een Liqueur d’Expédition, een mengsel van rietsuiker en oude champagne. De hoeveelheid suiker bepaalt de dosage en of het dus bijvoorbeeld een brut of demi-sec variant wordt. Dan wordt de definitieve kurk met metaalfolie geplaatst en kan de champagne de deur uit. Deze speciale manier van vergisting zorgt dus dat de bubbels in de fles ontstaan, maar ook dat dat er van die bijzondere aroma’s als brioche of geroosterd brood in een champagne zitten.  

Reims, Epernay, Parijs

Vorig jaar september was ik zelf op bezoek in de champagnestreek. Net als toen ik de trip naar proseccovalley combineerden met Venetië was dit ook in Frankrijk een top combinatie. Eerst een weekend Parijs om vervolgens door te rijden naar de Champagne streek. We verbleven er in deze FAN-TAS-TISCHE AIRBNB die ik echt iedereen aan kan raden. Wat een droom. 

Reims is ook een erg leuke stad, een soort mini Parijs waar je nog goed kan winkelen én eten. Maar de echte champagnehuizen ga je toch wel opzoeken in de omgeving van Epernay. Naast dat wij bij Moët & Chandon op visite mochten, bezochten we ook het huis van Dom Caudron. Een kleinschalig huis waar we door de eigenaar zelf werden ontvangen. We waren er tijdens de oogst (tip want dan heb je pas echt de full package experience) en hebben tour gehad door de wijngaarden, zagen de eerste persing in een traditionele perser en later de kleinschalige fabriek waar het echte werk gebeurt.  

 

Hopelijk ben je net als ik enthousiast over het champagne gebied en een wijnreis hier naar toe! Lees ook eens mijn blog over een bezoek aan Moët en Chandon.

Liefs,

Kirsten