kerstwijnen

Kerstwijnen & spijstips

Vorige week organiseerde ik de kerst- en oud en nieuw wijnproeverij bij Wijnwinkel Le Nord. De feestmaand december is de tijd van het jaar om écht goede wijnen te drinken. We proefden zeven bijzondere topwijnen die net zo uitblinken als de lampjes in jouw kerstboom. Allemaal wijnen die perfect zijn om te drinken bij een gezellig kerstdiner of een knallende oudejaarsavond! In deze blog neem ik je mee in wijn spijs tips voor jouw kerstdiner, in combinatie met deze (of andere) wijnen.

Aperitief- December is natuurlijk de feestmaand om champagne te drinken. Zeker met oud en nieuw trekken we massaal flessen open. Het is alleen zo zonde dat we tot 00:00 wachten in plaats van dat je gewoon heel de avond al van een fijne bubbel geniet. Champagne is ook een hele goede spijs wijn. Het combineert perfect met schaal- en schelpdieren, sashimi en sushi maar ook met zo’n beetje alles dat gebakken is.  De Blanc de Blanc brut van het huis Marie Copinet (€37,50) is een pareltje. Nog nooit eerder dronk ik een biodynamische champagne en dan is deze ook nog is afkomstig van een vrouwelijke wijnboer! Deze champagne is fris als een slok vers geperste grapefruit met een knisperende bite van een gebakken brioche. De wijn is niet alleen strak droog maar heeft ook een heerlijk honing aroma. Echt een feestje om mee te beginnen dus.

kerstwijnen

Lichte & Visgerechten- Bij lichte gerechten en natuurlijk bij diverse visgerechten schenk je graag een frisse, strakdroge wijn.  Zeker als je frisse elementen aan je gerecht toevoegt als citrus, kruiden zoals dille of salade past een frisse wijn. Kies wijn met veel frisheid en een goede zuurgraad. Een sauvignon blanc of pinot grigio (zonder houtrijping) gaan hier perfect bij. Wil je voor klassiek gaan, kies dan bijvoorbeeld voor een mooie sancerre of chablis. Liever iets spannender dan kan ik je ook een droge riesling aanraden. Zo schonk ik een riesling uit Hongarije van het huis Apatsagi Pincészet (€12,50). Dit kan overigens ook prima bij een kaasfondue. Dan is dat contrast namelijk juist weer erg leuk.

Romige gerechten- Bij een gerecht met een romige saus of substantie kun je het beste een wijn kiezen die dat ook is. Kies hier dus liever niet voor contrast maar echt een ‘’vette’’ wijn. Zorg sowieso dat je een houtgerijpte (witte) wijn kiest zoals een echte klassieke chardonnay uit de bourgogne. Iets vriendelijker in de prijs zijn vaak de chardonnays uit bijvoorbeeld het franse Limoux. Maar ook uit Californië en Zuid Afrika komen prachtige krachtpatsers. Zelf schonk ik bij de proeverij een chardonnay uit Oostenrijk à €12,50 van Nittnaus. Een klein verborgen pareltje die elegante aroma’s van perzik en rijp wit fruit heeft. Volle frisse met exotische toetsen tevoorschijn tovert. En eentje die vol en romig in de nasmaak is.  

Borrel- en gourmet- Wil jij vooral niet te ingewikkeld doen en ga je lekker gourmetten of aan de borrelplanken met kerst? Dan is een soepele rode wijn je beste vriend. Toegankelijk, fruitig en niet te gecompliceerd. Denk aan een merlot uit de bordeaux of een chianti classico. Ik schonk een Bordeaux Superieur van Chateau Couronneau à €11,50. Wederom biodynamisch! Zwarte kersenrode kleur. In de neus veel rijp rood en zwart fruit met een zekere elegantie. Echt mooi in balans met ook wat zoethout en peper. Deze wijn zou ook goed combineren met een lichte rollade of kalkoen maar ook prima bij vegetarische gerechten.

kerstwijnen

Zwaardere vleesgerechten- Heb je een stoofpot, mals rood vlees of wild op het menu staan? Dan kan daar het beste een volle zwoele wijn bij. Mijn lievelings is dan wel de amarone óf een valpolicella ripasso. Die laatste is dan namelijk ook wat toegankelijker in de prijs maar nog steeds een bijzondere kwaliteit. Eerder schreef ik al een blog over deze wijn. De valpolicella ripasso bij Wijnwinkel Le Nord kost ook €11,50. Deze dieprode wijn heeft een warme geur van rijp en gestoofd, zwart en rood fruit. Met smaken als bessen, rozijnen. Houtrijping: zoethout , kruidkoek, koek kruiden en tabak.  Je zou ook voor een Zinfandel uit Californië kunnen gaan.

kerstwijnen

Stevig gegrild vlees- Ga je een bavette op de barbecue maken of een ander vleesgerecht met veel kruiden en pit? Dan hoort daar ook een krachtige wijn bij. Bijvoorbeeld een syrah, GSM blend uit de Rhône of cabernet sauvignon bij. Echt een intense stevige wijn uitzoeken die ook wat houtopvoeding en oudering heeft gehad. Rioja kan ook prima. Echt een wijn dus met veel tannine en rijk mondgevoel. Ik schonk de 100% syrah van Salavan (€14,50) uit Azerbeidzjan. Enorm bijzonder om dat wijnhuis te mogen ontdekken. Klassiek frans in een nieuw jasje. Bramen en kersen worden aangevuld door een zachte vanille smaak van het hout wat is gebruikt tijdens de vergisting. Dit geeft de wijn een complexe toch zijde zacht structuur.

Dessert – Mijn favoriete dessertwijnen zijn tochwel de sauternes voor echt zoete gerechten óf een stroperige PX. PX combineert namelijk perfect met chocolade gerechten  maar ook met appel- /peer desserts maar ook heel leuk met kaasplanken. Overigens is een PX echt al een dessert op zichzelf, zo lekker.  Ik schonk er een van Bodega Diezmerito Permartin à €15,-. In de geur en smaak veel dadels, vijgen, rozijnen, oxidatieve tonen en een chocoladeachtige geur. In de mond zeer zacht, rond en zoet met weer veel gedroogd fruit en voldoende frisheid. Wil je wat frisser en minder zoet dan kan je hem eventueel koel schenken.

Alle beschreven wijnen zijn te koop bij Wijnwinkel Le Nord in Rotterdam.

Hopelijk heb je wat aan deze wijntips voor jouw kerstdiner. Wil je meer lezen over wijn spijs combineren en hoe dat precies allemaal gaat? Lees dan de blogs Welke Wijn Waarbij en deel 2 Wijn Spijs combineren.   

Liefs en hele fijne feestdagen,

Kirsten

Meld je aan voor nieuwsupdates zodat je op de hoogte bent van de nieuwste blogs en tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *