De wereld van wijncursussen

Als je mijn eerste blog ‘bouwen aan een droom‘ hebt gelezen weet je dat mijn passie voor wijn steeds groter werd en dat deze blog een manier voor mij is om mijn enthousiasme en kennis met jou te kunnen delen. Naast dat ik altijd al een goed glas wijn waardeerde, heeft het deelnemen aan wijncursussen dat enthousiasme enorm vergroot. In deze blog leg ik je uit welke cursussen ik heb gevolgd, nog ga doen en wat je er mee kunt. Nadien van Le Club des Vins schreef al eerder een blog over het cursusaanbod in NL. Daar vind je ook een goede toelichting op het verschil tussen SDEN en WSET. Zelf heb ik geen ervaring met WSET dus kan niet over de inhoud oordelen maar hoor ook daar positieve verhalen over. Belangrijkste is in mijn mening altijd de ervaring en kennis van de wijndocent(e), ongeacht welk label de cursus krijgt. Ook ik krijg regelmatig de vraag of ik dan nu sommelier ben. Maar nee dus. Sommelier is een beroep in de horeca. Vinoloog ben ik ook niet, maar die titel (met bijbehorende opleiding) staat wél op mijn verlanglijstje. In deze blog deel ik mijn ervaring met de Wijncursus SDEN & Wine2Move wijncursussen.

SDEN: Stichting Dranken Examens Normeringen

Al jaren wilde ik me inschrijven voor een cursus. Heb dit jaren terug dan ook al eens gedaan, had het cursusboek al liggen. Door een verhuizing toen geannuleerd. Toen heb ik jaren gewacht tot er iemand net zo enthousiast was als ik om mee te gaan want dat leek me wel zo gezellig. Helaas dachten mijn vrienden daar anders over en besloot ik in de zomer van 2018 dat ik dan zelf de sprong maar eens moest wagen. Ik ben achteraf enorm blij dat ik het alleen ben gaan doen. Ik heb nu juist veel nieuwe wijnvrienden ontmoet en mijn netwerk groeit alleen maar. Geweldig om op die manier je enthousiasme met andere wijn fanatiekelingen te kunnen delen. Natuurlijk ook een goede reden om vaker een mooie fles open te trekken. Gek genoeg wacht ik nu vaak ook met het open trekken van een bijzondere fles omdat ik die graag proef met anderen die er net zo lyrisch over kunnen zijn als ik 😉 Mijn proefgroep ‘ de crackers’ verdient dan ook sowieso een plekje op deze blog.

SDEN is een onafhankelijke stichting die er op toeziet dat de verschillende wijnexamens in NL op en naar niveau worden afgenomen. SDEN examens zijn er in 5 verschillende niveaus. Een instap cursus (SDEN 1) tot het Magister Vini niveau SDEN 5. In september 2018 startte ik met de basiscursus SDEN2 bij La Causerie. De cursus wordt in 5 avonden gegeven door Leon Krijgsman. Leon heeft in zijn cursussen extra veel aandacht voor wijnspijs en als kookliefhebber leek dat me wel wat. Hij heeft veel wijnreizen gemaakt, geeft het hele jaar door op verschillende niveaus cursussen en is ook gewoon lekker eerlijk op zijn Rotterdams. Daarnaast kan ik letterlijk rollend naar huis en dat vond ik wel een goed idee als je iedere week 10 wijnen per avond gaat ‘proeven’. 

SDEN2 – Basis curus 

In de basiscursus SDEN 2 ga je in vogelvlucht langs alle wijnlanden, druivenrassen, methodes. Je leert de beginselen van het proeven en herkennen van wijnstijlen. Ook is er een wijn spijs avond waar je op zoek gaat naar leuke combinaties van hapjes en wijnen. Je leert proefnotities maken en bent na 5 avonden al best goed in staat om kwaliteit te onderscheiden. Optioneel sluit je het af met een examen bestaande uit 50 vragen, 46 meerkeuze en 4 proefglazen om blind te proeven.

 

 

SDEN3 – Wine connoisseur

Ik was zo enthousiast dat ik na het examen direct besloot om verder te gaan met niveau SDEN3. Deze cursus bestaat uit 10 avonden en gaat een stuk dieper in op de theorie en proeftechniek. Wederom iedere avond circa 10-12 wijnen om te proeven. Er wordt veel blind geproefd waardoor je proefskills echt snel verbeteren. De theorie is dieper en complexer dan SDEN2. Je gaat weer een laagje ”dieper”. Het is veel meer theorie, doordat je veel moet weten over de specifieke herkomstgebieden, vinificatie methoden, kwaliteitseisen van bepaalde wijnen etc. Het gaat soms zo ver dat je tot in detail moet weten welke cru klassen er in de Bourgogne bestaan en bij welke gemeentes die toebehoren. Zelf maakte ik landkaarten waar ik de wijngebieden met alle belangrijkste gemeentes, kenmerken, druivenrassen etc. intekende. 

Het gaat bij SDEN 3 ook veel meer over het leren begrijpen van wijn. Bijvoorbeeld de invloed van terroir op de druif of wat de gevolgen zijn van biologische wijnbouw. Ook hier hadden we -gelukkig- weer een wijn spijs avond op het programma staan. Dit keer kregen we een aantal gangen geserveerd met een wijnkaart waarbij je zelf de keuze maakte voor de in jouw ogen beste en vooral lekkerste combinatie. Dat heeft mij geleerd dat de combi tussen wijn spijs ook echt smaak en persoon afhankelijk is. Ook deze cursus sloot ik af met het examen en mét succes. Dit keer bestond het uit 54 meerkeuze vragen en 6 glazen blind proeven. Doordat het blind proeven bij SDEN 3 echt een stuk pittiger was hebben we met de proefgroep tussen de lessen door wat bijgespijkerd. Niet verplicht natuurlijk, wel heel gezellig en leerzaam. 

Wine 2 Move

Een serieuze opvolging van SDEN3 is de vinologen opleiding (SDEN4) aan de Wijnacademie. Die staat ook zeker nog op mijn lijstje. Ik was echter voor nu toe aan een nieuwe frisse kijk op wijn en wilde door mijn nieuwe baan niet té intensief aan een opleiding beginnen. Maar ik wil er wel nog meer over leren en begrijpen én vooral nog veel beter worden in proeven. Deze week begin ik aan de Wine 2 Move opleiding die een jaar zal duren. Hoewel ik nu niet wekelijks maar maandelijks les zal hebben, is het de bedoeling dat je tussentijds wel weer samenkomt met je proefgroep. 

Invloeden van terroir, druivenras maar actuele onderwerpen uit de wijnwereld komen aan bod, waarbij het belangrijk is ook zelf onderzoek te doen. Met een ‘simpel’ meerkeuze examen kom ik er dit keer dus niet vanaf. Ik moet binnen mij zelf gekozen thema onderzoek doen, en proeverijen daarom heen organiseert. Na het jaar sluiten we de opleiding hopelijk succesvol af met een presentatie van je onderzoek en met het schrijven van proefnotities van een aantal blind geproefde wijnen. Een stuk minder theorie dus en veel meer ruimte voor praktijk. Ik ben erg benieuwd en ga je zeker op de hoogte houden hier. 

Ben jij ook nieuwsgierig naar het volgen van een wijncursus SDEN of Wine2Move wijncursussen, en wil je wat meer inzicht of advies? Neem contact met me op en dan help ik je graag verder!

Liefs,

Kirsten

Ps. Wil je voortaan op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs? Meld je hieronder aan!