Wijn maken: van druif tot fles

wijn maken

INHOUD

Leuk he, die wijn wereld ontdekken? Als je alle ins & out van wijn maken snapt en begrijpt, wordt het ook een stuk makkelijker om wijnen te proeven. Je gaat begrijpen welke keuzes een wijnmaker heeft en hoe het komt dat bepaalde geuren in een wijn ontstaan. Als je eenmaal besmet bent met het wijnvirus, vind je het heerlijk om te genieten van je favoriete flessen. De kans is vrij groot dat je zo’n glas bijna als vanzelfsprekend beschouwt, want de keuze is reuze. Heb je je wel eens afgevraagd waar wijn vandaan komt en welke stappen er horen bij het wijn maken, van druif tot fles?

Wat is wijn?

Wijn kan zowel heel eenvoudig zijn als ongelooflijk ingewikkeld. Het is een alcoholische drank gemaakt door het sap van druiven te vergisten. Nu worden er ook wel andere alcoholische dranken van vruchten gemaakt, maar druiven zijn toch wel uniek en de standaard. Dat komt door 2 belangrijke factoren. Druiven bevatten zuren: appelzuur, wijnsteenzuur en citroenzuur. Die zuren spelen een belangrijke rol in het bewaren van de wijn, waardoor deze kan rijpen. Dat rijpen gebeurt overigens ook al decennia of zelfs eeuwen. Ten tweede hebben druiven een veel hoger suikergehalte dan andere fruitsoorten, waardoor ze bij de vergisting succesvoller zijn én complexe smaken kunnen ontwikkelen.
wijn maken

Druiven zijn druiven, toch?

Druiven zijn een ding en de ene druif is zeker de andere niet. Over de hele wereld staan er gigantisch veel druiven aangeplant, waarvan ongeveer de helft wijndruiven en de andere helft tafeldruiven. Wijndruiven zijn compleet anders dan de druiven die je in de supermarkt koopt. Zo’n 90% van de verbouwde wjndruiven zijn afkomstig van de soort “Vitis vinifera”. Binnen deze soort zijn er duizenden verschillende variëteiten: druivenrassen genoemd. Zowel blauwe als witte druiven. Sommige zijn veel meer voorkomend dan andere. Chardonnay ken je inmiddels wel, maar heb je al eens van piedirosso gehoord? Die laatste is een inheemse druif uit Italië. Met inheems bedoelen we ook wel autochtone druivenrassen: die komen buiten hun herkomstgebied niet tot nauwelijks voor. Klassieke rassen vinden we wereldwijd terug en vinden hun herkomst vaak in de Franse wijnbouw.

Wijn maken = vinificatie

Als wijndruiven worden vergist tot wijn noemen we dat met een mooi woord vinificatie. Nadat de wijnmaker de druiven heeft geoogst komt er een groot proces op gang. Daarbij moeten keuzes worden gemaakt en rekening worden gehouden met allerlei chemische processen die uiteindelijk de smaak van wijn gaan bepalen. Hieronder een aantal aanraders om meer te leren over de verschillende stappen.

mousserende wijn methode traditionelle

er is meer dan wit & rood

Ontdek deze bijzondere wijnstijlen

Dat wijn voorkomt in wit en rood dat had je vast zelf ook wel ontdekt. Er zal echter een wereld voor je open gaan als je ook de bijzondere stijlen gaat ontdekken. Van bubbels tot versterkt en alles daar tussen.

WIL JE meer lezen over wijn?

Bekijk de nieuwste blogs