Tips voor Wijn Proeven

wijn proeven

INHOUD

Wijn proeven is het leukste wat er is. Het is natuurlijk makkelijk om gewoon een wijn uit te kiezen, een slokje te nemen en te denken: lekker of niet lekker? Écht wijn proeven gaat echter wat verder dan dat. Wijn drinken is lekker, maar snappen wat je drinkt maakt het ook nog eens leuker. Als je daarnaast ook jouw smaak ontdekt kun je er nog meer genieten en helpt het je om andere wijnen te ontdekken. In deze gids ga je wijn leren proeven.

Hoe proef je wijn?

Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Drinken mag ook, zolang je er maar van geniet. Maar hoe proef je wijn nu eigenlijk echt? Het gaat een stuk verder dan bepalen of je de wijn lekker vindt of niet. Bij het proeven van wijn bepalen we welke eigenschappen een wijn heeft. Professioneel proeven is een kwestie van analyseren, je geurgeheugen aanspreken, wat je herkent en een oordeel vellen over de kwaliteit en samenstelling. Het doel van het proeven is vaststellen of de wijn goed is van kleur, geur en smaak. Daarbij stel je vast of de kenmerken die je erin terugvindt thuishoren bij de wijn en de stijl, ongeacht of het jouw smaakvoorkeur is of niet.

Wijn leren proeven volgens het stappenplan

Het vraagt wat oefening, maar als je wilt wijn leren proeven zoals de pro’s, is het heel simpel aan te leren door het volgen van een paar stappen: kijken, ruiken en proeven.
Kijken

STAP 1: KIJKEN

Voordat je een slok neemt, kijk je eerst naar de kleur van de wijn. Dit zegt veel over wat er in je glas zit. Om de kleur te bepalen, houd je het glas tegen een witte achtergrond. Bekijk het wijnoppervlak en de rand van de wijn. Als wijnliefhebber snap ik maar al te goed dat je het liefst gelijk een slok neemt. Toch is het erg waardevol om eerst even te kijken in je glas. Het uiterlijk zegt meestal veel over de kwaliteit en harmonie van een wijn. De kleur kan je op weg helpen om te bepalen welke druif er is gebruikt. Ook geeft het je een goede indicatie op de leeftijd van de wijn.
Ruiken

STAP 2: RUIKEN

Nu je de kleur bepaald hebt, kun je de geur van de wijn bepalen. Ruik even aan de wijn en wals het vervolgens, door het glas bij de voet vast te houden en rustig cirkels te draaien. Hierdoor komt er extra lucht bij de wijn en worden aroma’s duidelijker en intenser. De geur van wijn wordt ook wel ‘de neus’ of ‘het bouquet’ genoemd. Het is voor veel mensen lastig om te omschrijven wat ze precies ruiken. Wat daarbij kan helpen is om niet zo zeer naar iets specifieks, maar je af te vragen waar de wijn je aan doet denken. Denk aan fruit, bloemen of aardse tonen.
Proeven

STAP 3: PROEVEN

Om als pro te gaan wijn proeven, moet je kunnen beoordelen of een wijn kwaliteit heeft, ongeacht of het wel of niet je smaak is.  Neem een kleine slok en laat deze door de hele mond gaan. Slurp wat lucht naar binnen of kauw op de wijn om de smaakpapillen van de tong te activeren. Daarbij proef je of de wijn zoet, zuur of bitter is en of het een lichte of volle wijn is. Let vervolgens op de afdronk. Hoe langer je die kunt proeven, des te beter de kwaliteit van de wijn. Ook kun je nu goed merken of de wijn in balans is of niet.

Wijn aroma's ontdekken

Om het herkennen van geuren in wijn te verbeteren moet je trainen. Ruiken aan wijn is voor beginners vaak heel persoonlijk en het is daarom prima om dit in je eigen woorden te doen. Iedereen bouwt een eigen geurgeheugen op en op basis van jouw persoonlijke reukervaringen ga je aroma’s vanzelf herkennen. Een aromawiel kan je houvast bieden om de geuren te benoemen. Ook is het goed om te weten dat er verschillende soorten wijn aroma’s te ontdekken zijn: primair, secundair en tertiair. Interested in more? In onderstaande artikelen kun je meer leren over aroma’s in wijn.

volg een online wijncursus

Dieper in het glaasje duiken?

Wil je echt wijn leren proeven? Dan is het volgen van een wijncursus misschien iets voor jou. In de online academy kun je een wijn (spijs) cursus volgen waar en wanneer jij wilt. Maak met een online wijncursus kennis met de wereld van wijn én leer wijn proeven als een pro. Leer alles over het combineren van wijn spijs en geniet nog meer van wijn.

De online wijncursussen zit vol met veel video’s en praktische opdrachten om zelf aan de slag te gaan. Je kunt de online cursussen volgen waar en wanneer je wilt, dus ook gewoon vanaf je mobiel of tablet. Natuurlijk krijg je onbeperkt toegang zodat je kunt leren en proeven op jouw eigen tempo.
online wijncursus

Wijn proefformulier gebruiken

Als je net begint met wijn proeven is het fijn als je een beetje houvast hebt. Het gebruiken van een wijn proefformulier biedt dan de uitkomst. Zie het als een hulpmiddel waarmee je het kijken, ruiken en proeven stappenplan kunt onthouden. Niks moet natuurlijk, maar je zult zien dat als je tijdens het wijn proeven je ervaringen op schrijft, het je helpt om steeds beter te worden in het proeven van wijn. Het helpt namelijk dat je hierdoor je geurgeheugen gaat trainen, verschillende smaakprofielen zult ontdekken en ook wijnen te vergelijken. Een wijn proefformulier gebruiken is dus heel handig om te beginnen met wijn leren proeven. In mijn gratis e-book over WijnSpijs zit trouwens ook een proefformulier opgenomen die je gratis kunt downloaden. 

E book

WIL JE meer lezen over wijn?

Bekijk de nieuwste blogs