Tips voor WijnSpijs combineren

wijnspijs combineren

INHOUD

Als jij jezelf een wijnliefhebber wilt noemen, kun je waarschijnlijk stellen dat je ook van het bourgondische leven houdt. Genieten van een goed glas wijn is al fantastisch, zeker als je snapt hoe en waarom het proeft zoals het doet. Als je daar dan ook nog eens een mooie combinatie bij kunt verzinnen qua gerecht is het wat mij betreft feest. Of andersom een wijn uitzoeken bij een mooi gerecht, dat kan natuurlijk ook. Hoe dan ook, het is een feestje als smaken bij elkaar passen.

Tips voor de basis van Wijn Spijs combineren

Het helpt als je het smaakprofiel van de wijn of het gerecht als uitgangspunt neemt om vervolgens de beste combinatie te bepalen. Bij een goede combinatie zit er duidelijk een overeenkomst tussen het mondgevoel, het smaakgehalte en de structuur van het gerecht. Fris hoort bij fris, rijp hoort bij rijp. Begin met te bepalen welke basissmaken in je gerecht voorkomen (zoet, zuur, zout, bitter). Een pasta bolognese/ ragu is bijvoorbeeld zout én zoet, maar een pasta carbonara is vooral zout (en romig). Kies voor een combinatie voor een goed tegengewicht, dus zoet-zout of zoet-zuur en zoek daar de passende wijnstijl bij uit. Dan kun je vervolgens kijken naar specifieke smaken in je gerecht, bijvoorbeeld bepaalde kruiden of toevoegingen. Zit er bijvoorbeeld paddenstoelen door je gerecht dan is een aards tintje in een wijn wellicht leuk.

De 6 primaire smaken in wijn én gerechten

Zoet

Zoet heeft de eigenschap om smaken te verzachten. Zure en bittere smaken worden dus zachter door het toevoegen van bijvoorbeeld suiker. Dit geldt ook bij wijn. Een beetje restzoet in de wijn maakt wijnen ronder en toegankelijker. In de basis moet de wijn iets zoeter zijn dan het gerecht.

Zuren

Zuren versterken elkaar. Een goede wijn beschikt altijd over een behoorlijke zuurgraad. In de basis moet een wijn zuurder zijn dan het gerecht. Maar je moet wel altijd even opletten bij het combineren van gerechten met veel zuur (bijvoorbeeld een salade met een vinaigrette). Gerechten met juist weinig zuur zoals gerookte vis kan ook fout uitvallen, doordat je door de wijn een vieze metaal smaak kunt proeven.

Zout

Zout is een product dat het smaakgehalte verhoogt. De hoeveelheid zout in je gerecht kan daarom de combinatie van wijn met spijs maken of breken. Belangrijk dus om te bepalen hoe intensief je smaakgehalte van het gerecht is en of je daar een power wijn of juist een wat zachtere wijn bij wilt schenken.

Pikant

Wijnen met veel zuur versterken de scherpe en pikante smaak. Dat is geen goede combinatie. Liever drink je bij een pikant gerecht een wijn met een licht zoetje. Ook jonge, fruitige rode wijnen met tannine combineert goed met een pikant gerecht. De stroefheid van de tannine lijkt dan namelijk weg te vallen waardoor juist de fruitigheid van de wijn naar voren komt.

Bitters en tannines

Bitters (en tannine) reageren niet alleen goed bij pikante gerechten, maar ook op gebraden of gegrild vlees. Een stevige wijn met veel tannine kun je daar dus goed bij kiezen. Het botst daarentegen juist bij visoliën waardoor zware rode wijnen vaak niet goed samen gaan bij vis. Een lichte rode wijn met weinig tannine zoals een beaujolais geven echter geen problemen met vis en kan juist heel lekker zijn.

Vetten en oliën

Vetten en oliën vormen een goed tegengewicht bij tannine rijken wijnen. Echter bij een filmend / romig gerecht kan een wijn met veel rond en zachtheid ook goed. Een witte wijn die houtopvoeding heeft gehad kan dan in de basis een top combinatie zijn maar ook de filmende dessertwijnen passen dus goed bij romige nagerechten.

Kies je voor harmonie of contrast?

In een harmonieuze combinatie vind je veel balans en evenwicht doordat de smaken elkaar benadrukken en aanvullen. Dit zien we vooral veel in de Westerse keuken. Denk aan een dikke vette chardonnay met romig gerecht of een gegrilde steak met een syrah. Bij een contrasterende combinatie wordt ook evenwicht gecreëerd maar meer in de yin/yang stijl. Denk aan zoet zuur zoals je dat ook vaak in Aziatische keukens terug vindt. Een pittige blauwader kaas met een ruby port is bijvoorbeeld zo’n contrast of een pittige curry met gewürztraminer waar je duidelijk een zoetje in proeft. Een contrasterende keuze moet overigens in tegenstelling tot een veilige harmonieuze keuze wel echt een functie hebben. Denk aan frisse zuren die het geheel van een zwaar gerecht juist wat aangenamer maken in plaats van een volle vette wijn die het geheel nóg zwaarder maakt. Het kan echter nooit zo zijn dat de wijn je gerecht moet helpen om smaakvoller te zijn.

De leidraad als volgorde in je menu en gerechten is wel belangrijk. Een mousserende wijn is niet voor niets vaak de keuze als aperitief, het neutraliseert je smaak. Bouw vervolgens je gerechten en wijnen op: van fris naar rijp, van strak naar filmend en van een laag naar een hoog smaakgehalte. Dat betekent dus ook niet dat je nooit een witte wijn ná een rode wijn zou kunnen schenken. Als de witte wijn rijker en meer smaak heeft dan de rode wijn van daarvoor, kan dat best.

volg de wijnspijs cursus

Meer leren over WijnSpijs combineren

In deze online wijn spijs cursus ga je heel veel leren over het combineren van wijn bij gerechten. Als liefhebber van lekker eten weet je al veel meer over wijn dan je zelf denkt. Feitelijk is het zelfs eenvoudiger om wijn te bestuderen als je al kennis hebt van koken en ingrediënten. Dit komt doordat er ook bij voedsel heel veel invloed is van smaakmakers en bereidingswijzen. De overeenkomsten tussen voedsel en wijn zijn eindeloos.

In deze wijn spijs cursus ga je leren hoe je een smaakprofiel van een wijn én een gerecht opstelt. Ook maak je kennis met de spelregels van het combineren, ga je inzien wat het effect is van bereidingswijzen, kruiden en sauzen en ga je een proefreis rond de wereld maken aan de hand van 6 mooie wijnen.

Download gratis WijnSpijs e-book

Ben je gek op wijn én eten en lijkt het je leuk te ontdekken hoe je Wijn Spijs het beste combineert? En wil je gelijk aan de slag? Dan heb ik iets voor je. Ik heb namelijk een WijnSpijs e-book gemaakt. Het zit vol met praktische tips. Verwacht geen lappen tekst met stoffige theorie, maar een praktisch stappenplan waarmee je direct zelf kunt starten. Ook zit er een WijnSpijs proefformulier bij zodat je de mix & match kunt maken met het smaakprofiel van de wijn én het gerecht.
  • Stappenplan WijnSpijs combineren
  • Basissmaken & gamechangers proeven
  • Smaakprofiel opstellen
  • Tips voor snelle beslissers
  • Proefformulier WijnSpijs
E book

WIL JE meer lezen over wijn?

Bekijk de nieuwste blogs